Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Naomi Seibt - o activistă „anti-Greta Thunberg”

naomi.png

Naomi Seibt - o activistă „anti-Greta Thunberg”
Sursa imaginii: 
France24

La 19 ani, Naomi Seibt este pe cale să devină vocea climato-scepticilor din întreaga lume. Tânăra nemțoaică duce o luptă împotriva „panicii asociate cu clima”. Apropiată de extrema dreaptă, tânăra a fost propulsată în atenția opiniei publice de Institutul Heartland, un institut de cercetare american susținut de către apropiații lui Donald Trump.

Scepticii în materie de climă și-au găsit muza. Tânăra se numește Naomi Seibt, provine din Germania și denunță „panica climatică” în videourile de pe canalul său de YouTube. În decembrie 2019, Institutul Heartland, un institut de cercetare american sceptic cu privire la originile schimbărilor climatice, a folosit imaginea tinerei drept cap de afiș la întrunirea pe tema „realismului climatic”, eveniment organizat în paralel cu COP25 la Madrid. O lună mai târziu, tânăra devenea purtător de cuvânt.

„Greta Thunberg a pus stăpânire pe toată lumea după ce a evocat previziunile sale climatico-apocaliptice. Naomi Seibt, o stea în ascensiune, își prezintă discursul științific și realist pe tema schimbărilor climatice. Care vi se pare cea mai rezonabiliă?” -  Institutul Heartland adresează această întrebare în videoul intitulat „Naomi Seibt vs Greta Thunberg: În cine să avem încredere?”

„Nu vreau să te panichezi”

Naomi Seibt este propulsată pe scena mediatică ca fiind „anti-Greta”. Este dificil să nu faci comparația: blonde, tinere, elocvente, suedeza de 16 ani și nemțoaica de 19 sunt amândouă activiste, dar pentru cauze opuse.

Fără a nega încălzirea globală, care este, după părerea ei, „supraestimată”, Naomi Seibt pune la îndoială impactul pe care activitatea umană îl are asupra acestui fenomen. Conform acesteia, conștiința climatică este o „ideologie inumană”. Aceasta speră că-i va potoli pe tinerii care se mobilizează pentru mișcarea „Fridays for Future” inițiată de Greta Thunberg. „Mi-ar plăcea ca tinerii să nu fie instigați să le fie teamă de viitor sau să creadă că generațiile precedente distrug planeta, sau că speciile de animale sunt pe cale de dispariție, sau că natura moare”.

În fața succesului Gretei Thunberg, Naomi Seibt se inspiră din limbajul și din felul în care suedeaza comunică. Naomi preia fraze deja cunoscute ale tinerei suedeze, modificând de exemplu frază rostită în ianuarie 2019 la Davos „Vreau să fiți panicați” în „Nu vreau sa te panichezi. Vreau doar să te gândești un pic”. Cu toate acestea, Naomi Seibt nu pare să fie încântată că lumea o compară cu Greta: „Motivul pentru ca nu-mi place termenul anti-Greta este pentru că sugerează că aș fi o marionetă politică”, declară aceasta.

Libertatea de exprimare, criza migrației și extrema dreaptă din Germania

Naomi Seibt se poziționează în această luptă sub stindardul libertății de exprimare și respinge gândirea ”unică”, invocând dreptul „de a-și argumenta scepticismul pe baza unor dovezi științifice”.

Naomi Seibt spune că a început să-și formeze această „părere sceptică” în 2015. „Atunci acest lucru avea mai puțin de-a face cu clima, avea mai degrabă de-a face cu criza migrației din Germania”. Ea critică modul de abordare ”țintit” al anumitor subiecte în presa tradițională: criza migrației, feminismul, teoria de gen, socialismul, post-modernismul sau... schimbările climatice. Toate aceste chestiuni „merg numai într-un sens și deschid calea spre totalitarism”, spune ea.

Presa germană afirmă că tânăra ar fi simpatizantă a partidului Alernativă pentru Germania (AfD), partid de extremă dreaptă și a treia forță politică la Bundestag. Dar ea afirmă că nu este implicată. Cu toate acestea, în primul său video publicat pe YouTube apare un poem despre curaj, scris în cadrul unui concurs organizat în aprilie 2019 de AfD.  De altminteri, a fost aplaudată în cadrul unei reuniuni a partidului AfD la Münster la începutul lui februarie.

În noiembrie 2019, Naomi a participat și la conferința EIKE (Institutul european pentru climă și energie), un institut de cercetare german al cărui vice-președinte, Michael Limburg, figura pe listele de la AfD în timpul alegerilor legislative din 2017. La această conferință Naomi a fost remarcată de Institutul Heartland, cele două institute organizând mai multe conferințe împreună.

Interesul climato-scepticilor americani

Pare curios că un institut de cercetare american este interesat de o tânără activistă germană. Institutul Heartland are suportul unor republicani influenți, printre care William Harper, care a făcut parte din Consiliul de Securitate Națională de la Casa Albă în perioada 2018-2019. Acest savant, fondator al „coaliției CO2”- organizație care susține „rolul vital al CO2 pentru mediul înconjurător”- s-a remarcat prin comparația pe care a făcut-o între „diabolizarea CO2-ului” și „diabolizarea bieților evrei în timpul regimului lui Hitler”.

Potrivit Washington Post, acești ”apărători ai CO2” se tem de „intenția Germaniei de a reduce gazele cu efect de seră, care ar putea deveni contagioasă”. Potrivit ziarului american Naomi Seibt este prezentată de către directorul de la Heartland ca „vedeta” întrunirii de la Madrid pe tema realismului climatic, care „având mai mult de 100 000 abonați online” este destul de bine plasată pentru a combate politica climatică germană.

Bănuită că ar fi manipulată de mize care o depășesc, Naomi Seibt a dat replica „presei tradiționale”. „Cum îndrăzniți?”, spune aceasta într-un video utilizând aceleași cuvinte pronunțate cu emoție de către Greta Thunberg la Organizația Națiunilor Unite în septembrie 2019. Dacă intervenția Gretei Thunberg, considerată personalitatea anului 2019 de către revista Times, a avut mai mult de 1.8 milioane de vizualizări pe YouTube, Naomi nu a ajuns decât la 38 000 vizualizări... Comparația între cele două activiste se oprește așadar aici.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după articolul din France24