Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O specie rară de ghepard a reapărut în Algeria, după 10 ani

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

După o îndelungată absență, ghepardul saharian a apărut din nou în Parcul natural  Ahaggar (din regiunea Tamanrasset, Algeria), anunță agenția de presă algeriană APS. Există mai puțin de 200 de exemplare în întreaga lume.

Ghepardul saharian, care figurează pe ”lista roșie” a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii ce vizează speciile amenințate cu dispariția, a fost observat recent de echipele științifice de la administrația Parcului Cultural Național din Ahaggar (Onpca) din Algeria. Felina a revenit după mai mult de 10 ani.

Știrea a fost anunțată de directorul Proiectului Parcuri Culturale Algeriene (PPCA. O misiune de cercetare, desfășurată pe parcursul mai multor ani a mobilizat „aproape cincizeci de agenți de la Onpca cu diferite specializări timp de 120 zile, iar 40 camere video au funcționat permanent generând astfel un conținut de informații cu peste 230 000 fotografii care sunt analizate în prezent”, precizează acesta.

Conform Organizației Națiunilor Unite ar mai fi rămas doar 10% din populația africană de gheparzi, mai exact 7100 exemplare care încă trăiesc în habitatul natural. Numărul gheparzilor saharieni este estimat undeva la 200 în toată lumea, conform acesteia.

Televiziunea algeriană prezintă câteva imagini în care apare ghepardul saharian (sursa: Facebook / PPCA Projet des Parcs Culturels Algériens):

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după articolul din France24