Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Victorie importantă a ONG-urilor. Parcul Herăstrău și baza Pro Rapid, salvate in extremis

victorie_societate_civila_parc_herastrau_salvat_in_extremis.jpg

Instanța suspendă avizul ce ar fi permis construcțiile în parcul Herăstrău (Sursa foto: Facebook/Parcul Herăstrău)
Instanța suspendă avizul ce ar fi permis construcțiile în parcul Herăstrău (Sursa foto: Facebook/Parcul Herăstrău)

Tribunalul Capitalei a suspendat avizul de mediu pentru Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 1, prin care se dădea practic liber la construit în parcul Herăstrău, pădurea Băneasa și baza Pro Rapid. Avizul fusese emis de Agenția pentru Protecția Mediului București.

Acțiunea în instanță a fost inițiată de mai multe ONG-uri, între care Eco-Civica, Asociația Salvați Bucureștiul și grupuri civice din cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi.

Vicepreședintele fundației Eco-Civica Dan Trifu explică la RFI de ce este importantă decizia instanței: ”Este o victorie extrem de importantă, care dă un semnal pentru tot ce înseamnă restul planurilor urbanistice zonale de sector, adică ele încalcă legea, au fost emise cu încălcări grave ale legii”.

Ce s-ar fi întâmplat dacă instanța nu suspenda avizul de mediu? În opinia lui Dan Trifu, ”consecințele erau destul de grave. Planul Urbanistic Zonal putea să intre la aprobare în Consiliul General și să producă efecte juridice, ceea ce ar fi fost catastrofal pentru București, în condițiile în care aceste grupuri de interese modifică legea urbanismului și chiar a mediului încearcă să o modifice în sprijinul lor, pentru a putea pune mâna pe toate aceste spații verzi”.

 
Dan Trifu, despre decizia instanței în cazul avizului de mediu pentru PUZ din Sectorul 1