Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


12 milioane de hectare de pădure tropicală pierdute în 2019 (Raport Global Forest Watch)

paduri.png

Cercetători într-o zonă devastată de incendii din Amazonia, Santarém, Brazilia, septembrie 2019
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Chiar dacă Indonezia folosește tehnologii pentru stimularea norilor în vederea creșterii cantității de precipitații și a prevenirii incendiilor, raportul prezentat marți de Global Forest Watch prezintă un bilanț descurajator privind starea pădurilor tropicale din întreaga lume.

În 2019, suprafața totală a pădurilor tropicale s-a diminuat cu 12 milioane de hectare, din care o treime sunt păduri primare. Mai exact, într-un an, planeta a pierdut echivalentul unui teren de fotbal de pădure la fiecare 6 secunde. Aceste păduri sunt fără doar și poate vitale pentru a absorbi bioxidul de carbon din atmosferă, fiind totodată bogate în floră și faună.

Această pierdere a pădurilor, fie din cauza incendiilor sau defrișărilor, echivalează cu aproximativ 2 miliarde de tone de CO2 emise în atmosferă. Este ca și cum timp de un an ar circula incontinuu 400 milioane de mașini.

„Suntem îngrijorați de faptul că rata pierderilor este atât de ridicată, în ciuda tuturor eforturilor de a reduce defrișările, făcute de diferite țări și organizații”, își manifestă îngrijorarea Mikaela Weisse, coordonatoarea Global Forest Watch, o platformă online care oferă informații în numele institutului de cercetare american World Resources Institute (WRI) cu privire la starea pădurilor.

Brazilia, campioana defrișărilor

În 2019, campioana defrișărilor este indiscutabil Brazilia, înregistrând peste 1.4 milioane de hectare defrișate, o treime dintre acestea fiind păduri primare. Locul al doilea este ocupat de Republica Democrată Congo, cu 475 000 hectare, urmată de Indonezia (324 000 hectare) și Bolivia care a înregistrat 300 000 hectare dispărute anul trecut.

Creșterea temperaturilor, seceta și nu în ultimul rând defrișările, cu scopul de a reda terenul agriculturii sau de a exploata propriu-zis pădurea și subsolurile, defrișări care nu au mai făcut posibilă absorbția CO2 din atmosferă, au fost principalele cauze ale acestor incendii devastatoare înregistrate în anul 2019. Aceste incendii sunt totodată principala cauza a dispariției pădurilor primare.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după rfi.fr