Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Senatul României se află în fața unui vot istoric: înființarea DNA-ului pădurilor

Probleme mediu Romania ignorate.jpg

Magor Csibi: Sistemele feudale persistă în instituțiile din România (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Magor Csibi: Sistemele feudale persistă în instituțiile din România (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Senatul urmează să voteze miercuri proiectul de înființare a unui DNA al pădurilor. Documentul privind Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu a fost deja votat favorabil de Camera Deputaților, Senatul fiind forul decizional.

Unul dintre inițiatorii legii privind înființarea DNA-ului pădurilor este senatorul USR Mihai Goțiu. El spune la RFI că este optimist în privința votului de miercuri: ”Sper că legea va fi adoptată cu un vot cvasi-majoritar, dacă nu în unanimitate, pentru că un asemenea vot ar mai avea o semnificație, din punctul meu de vedere, extrem de importantă, aceea că protecția mediului, salvarea pădurilor, protejarea apelor, poluarea, combaterea afacerilor cu deșeuri, dar în special protecția mediului ca ansamblu este asumată ca prioritate națională de întreaga clasă politică”.

Potrivit USR, volumul de lemn recoltat fără acte din păduri s-a dublat între 2014 și 2018, dar numărul dosarelor penale legate de infracțiuni la regimul silvic trimise în instanță s-a redus între 2016 și 2019 cu aproape 50%.

 
Mihai Goțiu, despre votul din Senat privind înființarea unui DNA al pădurilor