Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Invazia deșeurilor din plastic revine în forță pe fondul crizei coronavirus

deseuri_masca.png

Directorul general al Unifarm este urmărit penal și a fost plasat sub control judiciar
Image source: 
AFP via rfi.fr

Plasticul de unică folosință, pe care oamenii începuseră să-l evite, revine în forță din cauza crizei coronavirusului.  Măștile, vizierele, mănușile, dar și ecranele telefoanelor ... sunt accesoriile primăverii. Undeva coaforii se echipează cu bluze de unică folosință, în altă parte ONU recomandă companiilor aeriene să servească mâncarea în caserole din plastic, iar persoanele în vârstă din aziluri țin legătura cu cei dragi prin intermediul unui ecran... din plastic.

California a ridicat interdicția de a utiliza pungi de unică folosință timp de 2 luni. În Arabia Saudită, supermarketurile obligă clienții să poarte mănuși de unică folosință.

Industria de profil a lansat bomba la jumătatea lunii martie: Uniunea sindicatelor din industria de profil franceză a transmis că „fără plasticul de unică folosință, nu veți mai avea ambalaje pentru a proteja mâncarea împotriva germenilor”.

În Statele Unite, Plastics Industry Association a cerut, începând cu 20 martie, ca activitatea sa să fie considerată „esențială” în perioada de izolare. În spitale, utilizarea "plasticului de unică folosință este o problemă de viață și de moarte", a scris Tony Radoszewski, președintele asociației. El promovează utilizarea plasticului de unică folosință și pentru că acesta "protejează lucrătorii din supermarketuri și consumatorii de germenii care se află pe pungile reutilizabile."

Potrivit unui sondaj al OpinionWay-Sodastream, 66% dintre francezi spun că preferă mâncarea ambalată, pe perioada crizei.

Lanțul de magazine Naturalia a înregistrat detașat, o creștere cu 20% în fiecare an. ”Însă acum „clienții noștri au avut tendința să apeleze la produse ambalate”, spune directorul Allon Zeitoun. „Încă nu ne-am întors la nivelul de dinainte de criză”.

 

Igiena nu este garantată

Cu toate acestea, plasticul nu ne oferă o protecție absolută. Pentru OMS, spălarea mâinilor este mai eficientă decât purtarea mănușilor.

Potrivit unui studiu publicat în revista americană NEJM, acest coronavirus supraviețuiește 2-3 zile pe suprafețele din plastic și 24 de ore pe cele din  carton.

„În domeniul medical, echipamentele de unică folosință sunt indispensabile, dar suntem îndemnați să credem că aceasta este o soluție pentru consumul de zi cu zi. Materialele reutilizabile nu prezintă o problemă de sănătate", declară Raphaël Guastavi, de la Agenția pentru Managementul Energiei (Ademe), care dorește să se asigure că “aleșii europeni nu cedează".

Kenya, a interzis din iunie toate materialele plastice de unică folosință, inclusiv sticlele de apă, în zonele protejate.

 

Deşeuri

Măștile și mănușile împânzesc acum trotuarele și plajele, de la Hong Kong până în Gaza. WWF (Fundația Mondială a Naturii) solicită vigilență: în 2019, acesta a evaluat deja cantitatea de materiale plastice evacuate în Mediterană la 600.000 de tone; 40% din acestea au fost aruncate pe timpul verii.

„Bătălia culturală împotriva utilizării plasticului de unică folosință părea a fi câștigată. Astăzi, înțelegerea este încălcată, va trebui să reacționăm", spune Pierre Cannet, de la WWF France.

"O mască nu este ușor de reciclat. Abordarea generală a autorităților publice este de a o introduce în deșeurile menajere pentru incinerare, din punctul nostru de vedere, aceasta este cea mai bună soluție", declară Arnaud Brunet, în numele Biroului internațional de reciclare (BIR), care reunește profesioniști din 70 de țări.

„De-a lungul timpului vom vedea cum vom proceda, poate vom crea o reciclare specială, sau poate că aceasta se va face în farmacii, dar încă nu am ajuns acolo.”

 

Plasticul este greu de reciclat

Și de parcă acest lucru nu ar fi fost suficient, perioada nu este favorabilă reciclării plasticului. UE dorește ca 25% din materialele sticlelor de plastic să fie reciclabile până în 2025, iar în 2030 procentul să ajungă la cel puțin 30%.

"Covid-19 nu afectează strategia de îndreptare către o economie circulară și către o reciclare mai eficientă", spune Eric Quenet, de la federația PlasticsEurope.

Însă scăderea prețului petrolului, combinată cu o cerere mai mică, ar putea influența reciclarea având în vedere că prețul plasticului pur a scăzut semnificativ.

 

Piața materialelor de protecție, o picătură de apă pentru industrie

Aproximativ 350 de milioane de tone de materiale plastice sunt produse anual în întreaga lume. Pe locul întâi este Asia (50%), urmează America de Nord (19%) și Europa (16%), producția crescând moderat, dar constant.

Cererea a crescut pe piața materialelor de protecție: măști, viziere, haine de unică folosință, Dar acest volum rămâne scăzut în comparație cu piața automobilelor sau a clădirilor.

„Pentru a face câteva sute de mii de viziere, ai nevoie de doar câteva tone de plastic”, subliniază Eric Quenet. Plexiglasul este foarte folosit dar reprezintă „sub 1% din piața franceză a materialelor plastice”.

În general, pentru prima dată din 2008, sectorul se așteaptă, de asemenea, ca 2020 să fie mai slab decât 2019, din cauza izolării.

 

Traducere de Anda Costiuc, după France24