Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Recompensă de 30.000 de euro pentru prinderea ucigașului unui urs

urs_pirinei.png

Urs brun din Parcul Les Angles, Pirineii francezi, 2015
Image source: 
AFP via rfi.fr

Asociația ecologistă Sea Shepherd a anunțat că va oferi 30.000 de euro recompensă celor care furnizează informații despre persoana care a împușcat mortal un urs brun în Pirineii francezi săptămâna trecută. Anunțul a provocat reacții puternice din partea localnicilor și a altor grupuri de mediu.

Anunțul a venit la scurt timp după ce procurorii au deschis o anchetă cu privire la uciderea unui urs brun de patru ani, în munții din apropierea graniței Franței cu Spania.

Ursul a fost găsit în apropierea unei stații de schi din departamentul Ariège, unde braconierii creează probleme inclusiv ciobanilor care își duc la păscut oile și caprele în munți.

Grupul Sea Shepherd este cunoscut în principal pentru activismul său în domeniul conservării oceanelor și este cel care a stabilit o recompensă de 10.000 de euro pentru a afla cine a decapitat mai multe foci din regiunea Bretania, în septembrie 2019.

Recompensa pentru urs a început, de asemenea, de la 10.000 de euro, dar a crescut la 15.000 în urma unei donații anonime „din partea unui susținător din Pirinei”, a declarat organizația pe social media.

Sea Shepherd France a explicat, pe pagina sa de Facebook, că donațiile de la diverse persoane și grupuri din Franța, și nu numai, au sporit așa-numita „recompensă” la 30.000 de euro.

„Cu toate că acest sistem de recompensare este puțin obișnuit și probabil surprinzător în Franța, Sea Shepherd nu a mai văzut până acum în nicio altă țară o reacție atât de spontană și pozitivă din partea societății civile pentru a spori valoarea recompensei”, a scris Lamya Essemlali, președintele grupului din Franța.

 

Recompensa atrage și reacții negative

Nu toate grupurile de mediu au văzut „recompensa” într-o lumină favorabilă. Un exemplu este France Nature Environnement, care „condamnă categoric această metodă”.

„Pare să fie legal, chiar dacă noi nu acționăm așa”, a spus Alain Reynes, directorul Pays de l’Ours-Adet, un grup cu sediul în Pirinei care îi ajută pe fermieri să se adapteze la prezența urșilor. „Preferăm civilitatea.”

Federația Națională a crescătorilor de oi și-a exprimat „indignarea față de această recompensă pentru denunț”, iar reprezentantul departamentului Ariège, Christine Téqui, a afirmat că recompensa „legalizează o societate de cowboy”.

Procurorii din Ariège au deschis un dosar pentru „uciderea neautorizată a unei specii protejate”, pedepsită cu trei ani de închisoare și o amendă de 150.000 de euro.

„Nu spunem că justiția nu este vigilentă, nu vrem să înlocuim poliția”, a scris Lamya Essemlali, directorul Sea Shepherd France. "Dimpotrivă, recompensa este menită să îi ajute să accelereze ancheta."

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr