Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un pesticid produs de Bayer are efect cancerigen. Grupul va plăti despăgubiri de 10 miliarde de dolari

round_up_pesticid_bayer.png

Roundup, un pesticid produs de grupul Bayer, are efecte cancerigene
Image source: 
AFP via France24

Grupul german Bayer a anunțat că va oferi despăgubiri în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari cetățenilor americani care au acuzat grupul că  pesticidul pe bază de glifosat, Round-up, comercializat de filiala Monsanto, le-a provocat cancer.

S-a ajuns la o înțelegere care a pus capăt disputei dintre utilizatorii Round-up și Bayer, anunță grupul german. Firma s-a angajat să plătească între 10,1 miliarde și 10,9 miliarde de dolari pentru a încheia procedurile lansate de cei aproape 100 000 de americani care au suferit de cancer din cauza expunerii la Round-up, un erbicid pe bază de glifosat produs de filiala Monsanto.

Grupul german de produse chimice și farmaceutice încearcă să pună capăt proceselor din Statele Unite împotriva Round-up și a altor produse pe bază de glifosat, pe care le-a moștenit atunci când a cumpărat Monsanto pentru 63 de miliarde de dolari, în 2018.

Bayer a declarat că această înțelegere vizează aproximativ 75% din procesele din Statele Unite, ceea ce înseamnă „aproximativ 125.000 de plângeri în total.”

Acordul „rezolvă conflictele curente și stabilește un mecanism clar pentru a gestiona riscurile potențialelor litigii viitoare”, se arată în declarație.

Aceste „viitoare cazuri posibile vor fi reglementate printr-un contract supus aprobării instanței. Acordul prevede crearea unei liste de potențiali reclamanți și a unui comitet științific independent".

Bayer va continua să comercializeze Round-up și nu intenționează să declare pe ambalaj că produsul poate provoca cancer.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24