Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un nou dezastru ecologic în Oceanul Arctic rus

Giganticul combinat minier rus Nornickel, a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute suspendarea contractului de muncă a mai multor angajați, după ce 6000 de metri cubi de apă reziduală provenind de la unul dintre turnurile de răcire a materiilor prime a ajuns în apele Oceanului Arctic.

Așadar o nouă catastrofă, care amintește de cea petrecută în data de 29 mai, când un rezervor cu 21 000 tone de motorină fost deversat într-un râu din Siberia.

De această dată este vorba despre deșeuri industriale: 6 000 m3 de ape reziduale pe care angajații de la turnul de răcire a materiilor prime le-au deversat în mod intenționat în râul Taiga, de unde au ajuns în ocean. Ar fi fost vorba, conform mărturiilor de la fața locului, de o operațiune care viza evitarea fisurării unui rezervor.

Risc de contaminare

O operațiune contrară tuturor normelor ecologice și de securitate. „Este o încălcare grosolană a normelor”, a recunoscut Norilsk Nickel, care a hotărât imediat să-i concedieze pe angajații vinovați. Compania susține că deversarea este acum oprită și situația este sub control.

Serviciul ministerului rus pentru situații de urgență din acea zonă, citate de agenția publică Ria Novosti, au evocat totodată un risc de contaminare cu substanțe toxice în râul Kharaïelakh din vecinătate, care este de asemenea expus.

În același timp, activiștii organizației Greenpeace și publicația Novaïa Gazeta, de opoziție, trag semnalul de alarmă la nivel național. Scopul urmărit este cel de a examina riscul ecologic al activității industriale al companiei Norilsk Nickel, care pune în pericol integralitatea Arcticului rus.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după rfi.fr