Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sute de elefanți morți în mod misterios în Botswana

elefanti_botswana.png

Botswana este țara cu cea mai mare populație de elefanți din lume
Image source: 
AFP via rfi.fr

Sute de elefanți au fost găsiți morți în delta fluviului Okavango din Botswana în ultimele săptămâni. Motivele sunt încă necunoscute, experții afirmând că braconajul este exclus, pentru că animalele au fildeșii neatinși, transmite agenția AFP, citată de rfi.fr.

Într-un raport realizat de organizația ecologistă Elephants Without Borders (EWB) la 19 iunie, se precizează că ”70% dintre cadavre datează de cca o lună, în timp ce restul de 30% par să fi murit în ultimele două săptămâni”. Sunt și masculi și femele, de toate vârstele, mai precizează raportul, citat de rfi.fr.

EWB adaugă faptul că au fost văzuți în zonă elefanți descriși drept ”foarte slabi, letargici și dezorientați”. Unul dintre aceștia a fost văzut mergând mult timp în cerc, incapabil să schimbe direcția, deși ceilalți membri ai turmei încercau să-l ghideze.

Botswana, situată în sudul Africii, este considerată țara cu cea mai mare populație de elefanți din lume: cca 130 000 de exemplare.

”Ne-au fost raportate până acum 356 de cadavre în delta Okavango, dintre care noi am confirmat 275 până acum”, spune directorul Parcurilor Naționale Cyril Taolo citat de AFP.

În privința cauzelor el spune că nici braconajul dar nici otrăvirea cu anthrax (care a ucis anul trecut alți 110 de elefanți) nu pot fi luate în calcul. ”Toate cadavrele au colții neatinși”, spune el.

Au fost colectate probe de la cadavre, care au fost trimise la analize în laboratoare din Africa de Sud, Zimbabwe și Canada.

O altă serie de morți suspecte a avut loc tot în Botswana, în luna mai acest an, când 12 elefanți au fost găsiți morți în interval de mai puțin de o săptămână, într-o zonă din nord-vestul țării.

În țările vecine nu au fost semnalate cazuri asemănătoare.