Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bruxelles, mai preocupat de pădurile României decât guvernanții de la București

padure_bun.jpg

Image source: 
Facebook / Romsilva

România a primit un îngrijorător semnal de la Bruxelles în privința pădurilor. Guvernul este somat să acționeze.

Comisia Europeană a cerut ieri României să combată exploatările forestiere ilegale și să protejeze mai bine pădurile din siturile sale ”Natura 2000”.

România trebuie să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul, care interzice producerea și introducerea pe piața UE a produselor fabricate din bușteni recoltați ilegal.

Potrivit comunicatului Comisiei Europene, ”autoritățile naționale nu au reușit să verifice în mod eficient operatorii și să aplice sancțiunile corespunzătoare”.

Comisia consideră că inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal.

În plus, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva privind habitatele și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu.

Comisia a constatat, de asemenea, că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei privind habitatele și a Directivei privind păsările.

Să spunem că în luna februarie, guvernul român a trimis la Bruxelles o scrisoare explicativă, în tentativa de a opri cursul către Curtea Europeană și probabilele sancțiuni financiare. Însă Comisia a ajuns la concluzia că ”problemele din teren nu au fost abordate.”

În plus, Comisia a arătat că există deficiențe în accesul publicului la informațiile de mediu din planurile de gestionare a pădurilor.

România are la dispoziție doar o singură lună ca să ia măsuri pentru combaterea exploatării forestiere ilegale, altfel, va fi sesizată Curtea de Justiție din Uniunea Europeană.

Ce se poate întâmpla, în cazul acesta?

Ei bine, suntem în situația în care așa-numita „scrisoare de punere în întârziere” adresată de un stat membru Comisiei este considerată nesatisfăcătoare. De obicei Bruxelles dă un termen de două luni pentru luarea măsurilor, dar României i s-a dat o singură lună. Ceea ce ne lasă să înțelegem că nemulțumirea Comisiei este mare față de situația pădurilor României.

Dacă România va ajunge la Curtea de Justiție, aceasta va obliga Bucureștiul să ia măsurile necesare pentru a se conforma hotărârii.

Dacă nici așa statul nu se conformează, el va putea fi obligat să achite o sumă forfetară și o amendă zilnică.

Așadar , românii vor fi puși să plătească pentru incompetența sau complicitatea guvernanților.

Și mai e ceva. Pe rețelele sociale circulă de multă vreme afirmația falsă potrivit căreia apartenența României la Uniunea Europeană ar fi cauza defrișărilor masive.

Cei dispuși să creadă o asemenea enormitate au acum dovada în fața ochilor: de fapt, Uniunea Europeană se îngrijește mai mult de pădurile României decât o fac guvernanții de la București.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

Eurocronica din 3 iulie 2020