Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Castorii au revenit în Balta Mică a Brăilei, la 200 de ani de la dispariție

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Doi castori au fost surprinși în aria protejată Coridorul Ialomiței, aflat în administrarea "Romsilva" – Parcul Natural Balta Mică a Brăilei.

Castorul european - Castor Fiber dispăruse din fauna României în urmă cu două secole, fiind reintrodus de specialiști în anii '90.

De atunci animalele și-au extins arealul în mai multe zone ale țării.

Castorii sunt cele mai mari rozătoare din Europa și pot atinge o lungime de aproximativ un metru și o greutate de până la 30 de kilograme. Se hrănesc cu frunze și plante acvatice, iar iarna cu scoarța copacilor și crengi.

„Castorii își construiesc baraje din ramuri, resturi vegetale, mâl și pietre pentru a ridica nivelul apei, iar din aceleași materiale își construiesc și adăposturi cu acces dinspre apă, pentru a se proteja de prădători”, au spus reprezentanții Romsilva.

Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de 24.555 de hectare, inclusiv brațele Dunării și zonele dig-mal, în lunca inundabilă a Dunării, între Câmpia Brăilei și Insula Mare a Brăilei.

Parcul conservă complexe acvatice și terestre într-o formă apropiată de cea inițială.

În Parcul Natural Balta Mică a Brăilei trăiește o faună bogată, cu 623 de specii, inclusiv 207 specii de păsări care utilizează teritoriul pentru cuibărit, popas în timpul migrației sau pentru iernare.

Aici sunt incluse specii precum pelicanul creț, rața roșie, gâsca cu gât roșu sau cormoranul mic.

Populația de pești este reprezentată de 65 de specii, printre care somnul, știuca sau șalăul.

Pe raza Parcului Natural Balta Mică a Brăilei sunt amenajate 15 trasee turistice, 8 trasee terestre și 7 trasee pe apă.