Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ar trebui să ne facem griji: în Siberia temperaturile au crescut cu până la 10°C

siberia_caldura.jpg

Image source: 
France24

În iunie, în Siberia Arctică, s-au înregistrat temperaturi cu până la 10 grade peste normal. Un fenomen care, dacă continuă, ar putea avea consecințe grave, cum ar fi incendiile forestiere și topirea permafrostului.

Și dacă „frigul sibian” ar fi doar o amintire îndepărtată? Este suficient să privim valul de căldură înregistrat în iunie în această regiune polară, pentru a crede că acest lucru este posibil. Conform datelor publicate la începutul lunii iulie de către serviciul european a schimbărilor climatice, Copernicus, Siberia a înregistrat temperaturi de 5°C peste normal. Temperaturile pot crește cu până la 10°C peste normal în Siberia Orientală.

Recordul a fost stabilit în micul oraș Verkhoyansk, lângă Cercul Arctic, cunoscut a fi unul dintre cele mai reci locuri de pe Pământ. La 20 iunie 2020, mercurul a fost de 38°C - conform Organizației Meteorologice Mondiale. Însă, The Weather Channel spune că în acea perioadă, temperaturile erau în jur de 20°C.

Acest val de căldură extrem din provincia rusă este „fără îndoială cel mai izbitor fenomen meteorologic al anului”, notează pe Twitter Mika Rantanen, cercetător a schimbărilor climatice extreme la Institutul Meteorologic din Finlanda. Intervievat de France 24, el a spus că acest fenomen a fost observat „de la începutul iernii”.

"Energia termică nu a fost absorbită de zăpadă"

Oamenii de știință nu sunt surprinși de variațiile temperaturii pe acest vast teritoriu de 13 milioane km² - mai mare decât Canada. Ei știu de multă vreme că acestea cresc mai repede din cauza curenților oceanici calzi care topesc zăpada. Pe de altă parte, anul acesta, pe lângă încălzirea globală, climatologii au remarcat doi factori naturali care au accentuat acest apogeu al valului de căldură: un vortex polar neobișnuit de deasupra Polului Nord, care a creat un climat blând pe întreaga zonă și un sistem de înaltă presiune care a favorizat creșterea temperaturilor în iunie. "Căldura de primăvară, a topit zăpada mai devreme decât de obicei, spune Mika Rantanen. Prin urmare, energia termică de vară nu a fost absorbită de zăpadă și gheață, iar acest lucru a provocat temperaturi record". Climatologul consideră că „ar trebui să ne facem griji dacă fenomenul persistă”. „Încă nu știm dacă acesta este un eveniment care va dura un an sau dacă este începutul a ceva complet nou.”

Mega-incendii

Între timp, acest val de căldură neobișnuit a afectat încălzirea globală. Incendiile au cuprins pădurile din regiune: peste 275.000 de hectare au fost făcute scrum în Republica Sakha, din nord-estul Siberiei, potrivit agenției forestiere a guvernului rus. Copernicus a spus că au fost eliberate 59 de megatone de CO2 în iunie, un record de la începutul măsurătorilor, în 2003. Deși incendiile s-au domolit la jumătatea lunii iulie, 159 de focare sunt încă active și amenință 333.000 de hectare. Potrivit serviciului de control al pădurilor Greenpeace din Rusia, care se bazează pe date din satelit, aproximativ 9,26 milioane de hectare au fost afectate de incendii de la începutul anului. O altă consecință a creșterii temperaturilor pădurilor este proliferarea roiurilor de molii, fluturi paraziți. Larvele lor vorace atacă arborii de conifere și acele lor, făcându-le mai sensibile la foc. Experții de la fața locului avertizează asupra „consecințelor tragice” pentru păduri.

Topirea permafrostului: "Este foarte gravă"

În sfârșit, creșterea mercurului în Siberia determină topirea permafrostului, acel strat de gheață, uneori mai adânc de 1.000 de metri, pe care rușii îl numesc „îngheț etern”. Acest fenomen este parțial responsabil pentru prăbușirea rezervorului unei centrale termice din Arctica, din iunie. În total, în râul Ambarnaïa au fost vărsate 20.000 de tone de hidrocarburi. Un dezastru ecologic care l-a determinat pe președintele rus Vladimir Putin să declare stare de urgență la nivel național. În ochii climatologilor, permafrostul este perceput ca o bombă climatică și sanitară. Acesta eliberează gaze cu efect de seră, care accelerează încălzirea globală. Dar ar putea amenința cu prăbușirea și orașele, după cum a spus Vladimir Putin în decembrie trecut:

Câteva dintre orașele noastre au fost construite la nord de Cercul Arctic, pe permafrost. Dacă începe să se dezghețe, vă puteți imagina care ar fi consecințele. Acest lucru este foarte grav".

Traducere de Anda Costiuc după France24