Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parcul Natural Văcărești, în pericol din cauza secetei. APNV: E nevoie de aport de apă din Dâmbovița

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

„Parcul Natural Văcărești e în pericol din cauza lipsei managementului adecvat. E nevoie de măsuri urgente”. Avertismentul este lansat de Asociația Parcul Natural Văcărești care, într-o scrisoare deschisă trimisă ministrului Mediului, Costel Alexe, atrage atenția că, în ultimii doi ani de când a trecut în administrația autorităților statului, așa-numita Delta Văcărești s-a degradat simțitor. La RFI, președintele Asociației Parcul Natural Văcărești, Dan Bărbulescu, avertizează că nivelul apei a scăzut foarte mult, iar viețuitoarele din „deltă” sunt în pericol. Ministerul Mediului poate și trebuie să ia masuri rapide, spune activistul de mediu.

Dan Bărbulescu: Pe foarte scurt, într-o propoziție, Parcul Natural Văcărești este în pericol din lipsa măsurilor de management în primul rând, fapt care se vede din felul în care arată parcul. Parcul nu are regulament, nu are plan de management, nu are un corp de rangeri, nu are pază. Aceste lucruri sunt obligatorii prin lege. Nu sunt niște lucruri pe care noi le reclamăm.

Reporter: De ce s-a ajuns în situația asta?

D.B: Nici noi nu știm. Este unul dintre motivele pentru care am făcut acest apel public. Dialog cu autoritățile, cu ministerul și cu ANANP, agenția responsabilă de parc, avem. Însă, mi se pare că de data aceasta acel nivel a fost depășit și trebuie să povestim puțin publicului ce se întâmplă în parc. La fel, sintetizând foarte mult, pot spune că parcul nu are o administrație, nu are un management, atât timp cât lipsesc aceste documente foarte importante. Pentru că e o arie naturală protejată, situată în mediul urban, o zonă umedă ce are anumite caracteristici foarte fragile, are nevoie de intrevenție, de măsuri minime de protecție și conservare. Vă dau doar un mic exemplu. Din cauza secetei, nivelul apei din parc a scăzut îngrijorător de mult. Riscă să amenințe echilibrul biodiversității umede de acolo.

Rep: S-ar putea interveni pentru creșterea nivelului de apă?

D.B: Desigur că se poate interveni. Soluții există. Există varianta de aport de apă din Dâmbovița, care e foarte aproape. Pot fi implementate proiecte pentru preluarea și menținerea apelor pluviale. Dar pentru că lipsește planul de management, lipsește o autoritate care să fie prezentă și să își asume aceste măsuri, evident că lucrurile sunt amânate.

Rep: Dumneavoastră, Asociația Parcul Natural Văcărești, ce puteți face?

D.B: Noi am fost administratori până acum doi ani.  Cât am fost administratori reușisem să organizăm aceste lucruri. Noi am trimis regulamentul parcului încă de acum doi ani către Ministerul mediului. El se află într-un sertar. Ni se tot spune că e la semnare. A trecut prin niște dezbateri. La fel și cu planul de management. Începusem să lucrăm la planul de management. E un document foarte important. Mai era puțin și putea fi aprobat și acesta. Însă administrația noastră a  fost desființată și parcul a fost preluat de către Ministerul Mediului prin ANANP. În momentul de față în afară de a trage un semnal de alarmă, în afară de a supraveghea parcul prin intermediul colegilor sau al voluntarilor care se implică, mai mult de atât, din păcate, nu putem face. Nu mai este autoritatea noastră.

Rep: Am înțeles. Aș vrea să ne mai referim o chestiune, domnule Dan Bărbulescu. Pentru cei care ne ascultă, de ce este atât de important pentru București acest spațiu verde din capitală?

D.B: Este cel mai mare spațiu verde compact din capitală. Este situat în mijlocul orașului. Este o arie naturală protejată datorită peisajului, datorită speciilor și habitatelor deosebit de importante și interesante din parc. Vorbim despre o zonă umedă de interes național protejată prin lege din anul 2016. Nu e un parc clasic. Și parcurile clasice au nevoie de administrație. E mai mult decât atât. Pe lângă ceea ce reprezintă el în fapt, Parcul Natural Văcărești poate să influențeze felul în care se dezvoltă orașul. Și nu folosesc cuvinte mari. El reprezintă, poate, o măsură de dezvoltare sustenabilă a cartierului, a orașului și un mobil de informare și de conștientizare al publicului. Dacă nu ne ocupă de acest obiectiv, dacă nu suntem capabil să ne ocupăm de acest obiectiv (se va degrada). Nu vorbim despre construcția unei autostrăzi sau despre ridicarea unui satelit sau despre nu știu ce alte lucruri științifico-fantastice pentru România, vorbim de administrarea a 180 de hectare de spațiu verde care necesită niște măsuri, necesită atenție. Există o instituție care are în domeniul de activitate lucrul acesta. Nu își face treaba. Facem un apel prin intermediul mass media poate reușim să ungem niște mecanisme și să dăm drumul unor lucruri fără de care parcul este în pericol și se va degrada. O spun în deplinătatea termenilor.

 
Președintele Asociației Parcul Natural Văcărești, Dan Bărbulescu, despre degradarea parcului