Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dezastru ecologic în desfășurare în Insula Mauritius, paradisul apelor cristaline

Operațiunile de salvare continuă în jurul navei Wakashio, naufragiată în data de 25 iulie pe coasta de sud-est a Insulei Mauritius. O navă din marina franceză, sprijinită de către forțele aeriene încearcă de sâmbătă să îndepărteze scurgerile de hidrocarburi de pe navă. 

Poliția din Insula Mauritius a verificat duminică 9 august, nava Wakashio, naufragiată pe 25 iulie pe coasta de sud-est a insulei pentru a stabili cel mai bun mijloc de evacuare a încărcăturii de carburant și pentru a evita o poluare de anvergură. Prim-ministrul Pravind Jugnauth a convocat, la rândul său, o reuniune de criză a autorităților și i-a mulțumit Franței pentru ajutorul acordat.

O navă din marina franceză, Le Champlain, a plecat spre Insula Mauritius, în timp ce un avion militar explorează zona unde a avut loc deversarea, cu echipamente de luptă antipoluare specializate și cu experți la bord. „Trimitem începând de acum echipe și material de pe Insula Réunion”, a transmis într-un tweet președintele francez, menționând că atunci când biodiversitatea este în pericol, este urgent să se întreprindă o acțiune. ”Franța este aici. Alături de locuitorii Insulei Mauritius.”, a transmis Macron.

Nava Wakashio, aparținând unei companii japoneze dar având pavilion panamez, transporta 3 800 tone de ulei lubrifiant și 200 t de combustibil diesel când a lovit un recif de corali la Pointe d’Esny.

Peisajul fotografiat de la înălțime în ultimele zile arată cât de mare a fost dezastrul: foarte multe scurgeri de culoare neagră în apa albastră se deplasau spre lagune, spre recifele de corali și spre plajele idilice cu nisip alb care au făcut din Insula Mauritius o perlă a turismului verde.

Insula Mauritius și cei 1,3 milioane de locuitori ai săi depind de aceste ape pentru alimentație și ecoturism într-o zonă care numără cele mai frumoase recife de corali din toată lumea și constituie un sanctuar pentru o faună rară și endemică, precum și zone umede clasificate.  Ecologiștii se tem ca vaporul să nu se spargă și să nu cauzeze daune colosale pe mare și pe litoral.

Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24

Foto: © Daren Mauree, AFP

Foto: © Reuben Pillay, Reuters

Voluntarii încearcă să dea o mână de ajutor Foto: © Jean-Aurelio Prudence, L'Express Maurice, AFP