Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O veste bună din Kenya: Numărul elefanților s-a dublat în ultimii 30 de ani

elefanti.png

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

O victorie pentru biodiversitatea și fauna Kenyei: ministrul turismului a anunțat săptămâna aceasta că numărul de elefanți s-a dublat în ultimii 30 de ani. Ministrul Najib Balala susține că unul dintre motive este controlul mai eficient al braconajului.

Dacă în 1989 în pe teritoriul Kenyei trăiau cca 16 000 de elefanți, în 2018 numărul lor ajunsese la 34 000, transmite rfi.fr.

De câțiva ani guvernul kenyan a mărit pedepsele pentru braconieri. Acestea pot ajunge și la 20 de ani de închisoare, dacă infracțiunile includ exportul ilegal de fildeș obținut din rezervațiile naturale.

În plus, pădurarii și silvicultorii urmează programe de instrucție militară pentru a face față braconierilor înarmați, iar populațiile locale au fost stimulate să se implice mai mult în protecția faunei.

În 2016 președintele Uhuru Kenyatta a organizat un eveniment special de avertisment în cadrul căruia au fost distruse prin ardere 100 de tone de fildeș și de coarne de rinocer. ”Braconajul trebuie să înceteze”, a fost mesajul principal.

Potrivit statisticilor,  numărul elefanților uciși ilegal este în ultimii ani în scădere. Dacă în 2018 au fost uciși astfel 80 de elefanți, în 2019 numărul a scăzut la 34, iar din ianuarie anul acesta până în prezent s-au înregistrat doar 7 elefanți uciși de braconieri. Cu toate acestea exportul ilegal de fildeș continuă să fie o afacere rentabilă...