Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Greenpeace: Modificarea Codului Silvic e un pas înainte, dar încă există portițe în legislație

Procuror Verde UE Parlament European.jpg

Tăierile ilegale din păduri ar putea fi anchetate în anumite situații de un Procuror Verde european
Tăierile ilegale din păduri ar putea fi anchetate în anumite situații de un Procuror Verde european
Sursa imaginii: 
RFI/Cosmin Ruscior

Modificarea Codului Silvic reprezintă un pas înainte, însă legea lasă în continuare portițe pentru cei care taie ilegal lemn din pădure. Iată ce spune la RFI coordonatorul de campanii pe păduri și biodiversitate de la Greenpeace România, Ciprian Gălușcă, după ce Codul Silvic a fost modificat în Parlament.

Potrivit modificărilor aduse Codului Silvic, furtul de arbori va intra direct sub incidență penală, indiferent de prejudiciu, camioanele folosite pentru a fi transportați copacii tăiați ilegal vor putea fi confiscate, iar tăierile la ras vor fi interzise în rezervațiile naturale.

Ciprian Gălușcă declară că modificările sunt binevenite, dar insuficiente: ”E clar că s-au făcut niște pași într-o direcție bună cu schimbarea Codului Silvic pe anul acesta. În același timp, nu este schimbarea care va eradica finalmente fenomenul tăierilor ilegale. Cu siguranță, mai există portițe acolo în legislație, care permit celor interesați să abuzeze de pădure și să se îmbogățească peste noapte, până la urmă”.

Reprezentantul Greenpeace crede că ”e foarte-foarte greu să-i prinzi în fapt pe oameni și atunci e foarte greu să dovedești, pentru că în final, în instanță, va trebui să dovedești că respectivul om a furat din pădure, deci să-l prinzi, să ai imagini cu el făcând asta, să fie practic un flagrant. Nu e ușor, dacă ne gândim că România are șapte milioane de hectare de pădure. Mai degrabă, noi credem în puterea acelui sistem numit SUMAL, care odată ce va norma felul în care se exploatează din pădure și necesitatea de a parcurge acei pași, de avizare și de monitorizare, prin tehnică digitală, de către autorități, credem că acolo se vor bloca lucrurile mai eficient pentru cei care taie ilegal”.

 
Ciprian Gălușcă, despre modificarea Codului Silvic