Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Decizie controversată a Primăriei Capitalei în privința pistelor de biciclete. ONG: Este absurdul profund

Primăria Capitalei a început amenajarea unor piste pentru biciclete pe bulevardul Elisabeta, unde se află și sediul PMB, însă nu pe carosabil, așa cum cer de ani de zile asociațiile bicicliștilor, ci pe trotuar, potrivit HotNews. Vechile piste care se aflau tot pe trotuar au fost desființate de Poliția Rutieră acum câțiva ani, din cauză că puneau în pericol atât pietonii, cât și bicicliștii.

Primăria Capitalei precizează într-un răspuns către HotNews că noile benzi pentru biciclete de pe bulevardul Elisabeta au avizul Poliției Rutiere.

Irina Zamfirescu este reprezentanta Organizației pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR). Ea explică la RFI unde a greșit Primăria Capitalei: ”Ne-am întors în timp, undeva în anii 2010, când comunitatea bicicliștilor din București, organizațiile, oamenii din București s-au chinuit să desființeze pistele de biciclete de pe trotuare, pentru că nu numai că erau impracticabile, dar erau periculoase pentru bicicliști și pentru pietoni. Iată, zece ani mai târziu, ne întoarcem fix în același punct”.

Ea spune că ”ne întoarcem la acea ostilitate dintre șoferi și bicicliști, șoferii trimițându-ne pe aceste piste absolut impracticabile de pe trotuar, eșecul fiind chiar în poarta Primăriei Capitalei, asta mi se pare absurdul profund. Parte din această infrastructură absolut impracticabilă și nesigură pentru bicicliști trece prin poarta primarului general. Deci șoferii ne vor trimite acolo, pietonii ne vor împinge pe stradă, pe bună dreptate, pentru că de exemplu, chiar în fața porții primarului general se gâtuie trotuarul, pentru că a fost făcută acea parcare pentru mașina primarului general și nu este loc cât să ne putem acomoda și noi și pietonii”.

 
Irina Zamfirescu, despre pistele pentru biciclete amenajate pe trotuar, pe bulevardul Elisabeta