
Mediu
Franța: O controversată metodă de vânătoare de păsări a fost interzisă
sturz.png

O dată prinse în lipiciul pus pe ramurile copacilor, micile păsări sunt capturate și închise în cuști, lăsate apoi în aer liber, pentru ca trilurile lor să atragă alte păsări către ramurile lipicioase.
Franța este ultima țară care autoriza această metodă de vânătoare. Președintele a luat această decizie după o întâlnire cu președintele Federației naționale a vânătorilor, Willy Schraen, în prezența ministrului pentru Tranzița Ecologică, Barbara Pompili.
Pe de altă parte, „cotele de vânătoare pentru celelalte metode tradiționale se mențin la nivelul anului trecut”, a precizat Palatul Elysée.
De la 42 000 la 0
În data de 2 iulie a.c., Comisia Europeană a solicitat Franței încă o dată să pună capăt „vânătorii ilegale și să reexamineze metodele prin care păsările sunt capturate”, vânătoarea de sturzi și mierle prin capcane de lipici, precum și vânătoarea de ciocârlii prin folosirea plaselor fiind evidențiate în mod special.
La finalul anului 2019, Consiliul de Stat a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a obține o precizare cu privire la directiva „Păsări” în ceea ce privește autorizarea capturării anumitor specii de păsări sălbatice prin capcane de lipici. Răspunsul nu a fost încă transmis.
Prin decizia de a reduce la 0 vânătorile de sturzi și mierle în acest sezon, în comparație cu sezonul trecut când au avut loc 42 000 de capturi, Emmanuel Macron răspunde atât cererilor organizațiilor ecologice cât și celor ale Comisiei Europene.
O decizie pe care și Barbara Pompili o susține. După numirea sa în funcție la jumătatea lunii iulie, aceasta a susținut interzicerea acestei practici, conform Federației naționale a vânătorilor.
Franța, ultima țară din Europa care autoriza această metodă
Aceste metode non-selective de vânătoare, interzise de o directivă europeană din 2009, sunt denunțate de mult timp de către asociațiile de protecție a păsărilor și de către ecologiști.
Franța este ultima țară din Europa care autorizează această metodă în cele cinci departamente din sud-est (Alpes-de-Haute-Provence, Alpes-Maritime, Bouches-du-Rhônes, Var și Vaucluse).
Vânătorii nemulțumiți au anunțat inițial o manifestație de protest pentru data de 8 august aproape de Fortăreața Brégançon- unde Emmanuel Macron își petrecea vacanța- însă în final au amânat-o.
Secretarul național al Partidului Europe Écologie Les Verts, Julien Bayou, a criticat la începutul lui august guvernul lui Jean Castex care, „tergiversa restricționarea acestei metode dure de vânătoare”.
Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24