Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un principat cu principii verzi: Agricultură urbană ”la înălțime” la Monaco

monaco_bun.png

Marcel Ravin, bucătarul șef de la celebrul hotel Monte Carlo Bay, inspectează rândurile de roșii de pe acoperiș
Sursa imaginii: 
© Fabbio Galatioto / rfi.fr

Amplasate pe fundalul impunătorului hotel neoclasic Monte Carlo Bay și al apelor azurii ale Mediteranei, rândurile ordonate de roșii cărnoase, varză, usturoi și ardei gras se pârguiesc ”la înălțime” în luxosul Monaco.

Grădinile de legume, care alimentează restaurantul Blue Bay din incinta hotelului și care a primit deja o stea Michelin, sunt o mică parte a unei ambițioase întreprinderi agricole urbane care a transformat în mod constant acoperișurile din beton ale principatului în terenuri fertile.

Având o suprafață de doar doi kilometri pătrați, principatul Monaco este renumit pentru excesele sale - mașini rapide, iahturi de lux și jocuri de noroc - precum și pentru familia sa regală, mereu în atenția tabloidelor. Un peisaj în întregime urban, cu zero agricultură comercială.

Dar acum micile grădini organice poziționate pe zgârie-nori, sunt pline de specii locale și exotice. În ultimii 5 ani, multe spații verzi au fost amenajate discret în acest cel mai dens populat loc de pe pământ.

Deși agricultura urbană se referă chiar la cultivarea alimentelor în spații puternic populate, este totuși surprinzător să constatăm că Monaco, o metropolă amplasată pe un teren stâncos, aproape lipsită de teren arabil, este capabil să producă culturi diverse precum floarea de salvie, ananas, alune de Martinica, măcriș și ridiche roz chinezească.

De asemenea, localnicilor monegasci li s-a părut ciudat când Jessica Sbaraglia (foto), născută în Elveția - înarmată doar cu amintirile din copilărie legate de grădinarul familiei sale și cu o diplomă în permacultură de la ferma organică Bec-Hellouin din Normandia - a sugerat că acoperișurile sterpe ale principatului ar putea fi folosite pentru agricultură.

„Nu au cultivat nimic aici multă vreme, așa că ideea li s-a părut bizară”, spune fostul model în vârstă de 32 de ani, amintindu-și de acele zile de început. „Având în vedere că Monaco este alcătuit 80% din beton, puțini oameni au crezut că voi reuși.”

 

Ecosisteme care se autoreglează

Asta a fost în 2016. În ciuda scepticilor, câțiva ani mai târziu, tânăra antreprenoare și afacerea ei din Terre de Monaco au transformat 1.600 de metri pătrați de acoperișuri în cinci mini hub-uri ale biodiversității - inclusiv cu stupi de albine și cotețe de găini - care oferă o aprovizionare fiabilă cu produse ecologice restaurantelor și rezidenților monegasci.

„În ultimul an am produs 4,5 tone de legume”, spune Sbaraglia, explicând că tot ce trăiește în grădini, de la insecte la plante, este „interconectat”. Sunt ecosisteme naturale, armonioase, care trebuie să se autoregleze.

„Este important să păstrăm solul viu, ceea ce înseamnă că viermii, păduchii, insectele și ciupercile, ajută la regenerarea lui în fiecare an și nu este nevoie de îngrășăminte sau pesticide”, explică ea.

„Din păcate, acest mod de lucru înseamnă, de asemenea, acceptarea faptului că unele roșii vor fi consumate de mierle sau că un strat de morcovi va fi mâncat de afide (o specie de păduchi de plante – n.r.)”

La doar câțiva pași de restaurantul elegant Blue Bay, una dintre grădinile urbane ale Sbaragliei a ocupat acoperișul sălii de conferințe din Hotelul Monte Carlo Bay. Placa de beton susține acum 400 de metri pătrați de teren fertil, care asigură o cantitate suficientă de roșii, morcovi Romeo (foto), vinete siciliene, ierburi aromatice și o gamă de flori comestibile - toate pentru bucătarul șef Marcel Ravin.

Artistul culinar născut în Martinica a încheiat un parteneriat cu Sbaraglia care îi permite să aducă grădina – cu toate produsele ei delicioase - în farfurie, spune el, fără a fi nevoie de ambalare sau transport.

„Grădina noastră de legume mă face să fiu creativ”, explică Ravin, în timp ce-și ornează unul dintre felurile de mâncare cu verdeață și petale. „Am nevoie de grădină pentru a-mi imagina creațiile ... Mai întâi mă plimb prin grădină pentru a atinge și a mirosi legumele, de aici mă inspir, apoi scriu meniul.”

Ravin este primul bucătar din Caraibe care a primit o stea Michelin. În bucătăria sa culorile se contopesc - și cred că homarul flambat în rom vechi sau oul moale cu manioc, trufă și fructul pasiunii, i-au adus un public devotat. Bazată pe o bio-agricultură intensivă, abordarea sa se potrivește de asemenea cu eforturile autorităților din Monaco de a marca „verdele” drept „noul glam”.

 

Un principat cu principii verzi

Având în vedere că luxul este sinonim cu excesul, este poate contraintuitiv să ne imaginăm că protecția mediului ar putea fi o prioritate pe „terenul de joacă al celor bogați”, așa cum a fost numit Monaco. Dar eforturile pentru a promova sustenabilitatea și a elimina decalajul dintre turismul de lux și cel responsabil au adus în mod constant principatului o reputație de destinație principală pentru ecoturism.

Hotelul Monte Carlo Bay, deținător al certificatului internațional Green Globe pentru sustenabilitate, este doar una dintre numeroasele edificii monegasce care se consideră un pionier al turismului de lux durabil. Eficiența energetică a apei, promovarea conștientizării și a „gastronomiei responsabile” sunt și ele în prim plan.

În acest scop, Ravin a aderat la Goodfish, un program european care protejează speciile pe cale de dispariție împotriva pescuitului excesiv și susține un consum durabil de fructe de mare. Aceasta înseamnă că fructele de mare din Blue Bay sunt la fel de proaspete ca legumele din grădina sa privată.

„Este important să respectăm ceea ce ne dă pământul, iar restaurantul urmează acest ritm”, spune Ravin, adăugând că el are un avantaj, deoarece Blue Bay este deschis doar trei zile pe săptămână. „Încerc cu adevărat să aduc grădina și natura în farfurie, gătind preparate care sunt atât caraibiene, cât și mediteraneene ... Nu sunt sigur că aș putea să gătesc în același mod dacă restaurantul ar fi deschis toată săptămâna.”

Cu mult înainte de a câștiga steaua Michelin - pe care o descrie drept „recunoașterea muncii noastre” - Ravin s-a asigurat că producătorii primari se află în centrul etosului său culinar. „În trecut, petreceam mereu timp la țară cu fermierii, culegeam legume și veneam cu idei noi pentru meniul meu”, își amintește el. „Acum avem o grădină de legume care ne aparține și putem planta orice ne dorim.”

Desigur, nu toate culturile supraviețuiesc, ceea ce reprezintă o altă parte a provocării. „Întotdeauna merită încercat, testat și gustat”, insistă Ravin, înainte de a adăuga: „Mereu am vrut ca în bucătăria mea să existe ceva viu... Fiecare ingredient este acolo cu un scop, nu totul se rezumă la designul farfuriei.”

Ravin și Sbaraglia au dovedit că, dacă ești suficient de hotărât și înțelegător, este posibil să ai culturi frumoase pe un teren ostil. Eforturile colective ale unor companii ca aceasta au ajutat Monaco să câștige o serie de distincții pentru politica sa în domeniul sustenabilității.

„Grozav este că aici, nu simți deloc că ești într-un oraș”, spune Sbaraglia în timp ce scoate un morcov. „Asta oferă aceste grădini, o bucată de natură și un sentiment pe care oamenii de la oraș poate că l-au uitat”.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr