Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Birdwatching: Pasiunea de a observa păsările în mediul lor

pasari.jpg

Birdwatching: Pasiunea de a observa păsările în mediul lor. Foto: RFI România/Vlad Ionete.

Birdwatching-ul sau observarea păsărilor reprezintă un fenomen care ia o tot mai mare amploare și în România. Pasionați din toată lumea vin în Delta Dunării, considerată un paradis al păsărilor...unii vin cu liste, alții cu aparatul de fotografiat sau doar cu simpla dorință de a fi în mijlocul naturii și de a observa.

Despre "păsărari" și pasiunea lor, Andreea Orosz a vorbit cu Daniel Petrescu, care face turism specializat pe observarea păsărilor în Delta Dunării.
Potrivit acestuia, "păsărarii" sunt de mai multe tipuri: sunt cei care vin cu lista și sunt gata să parcurgă distanțe mari doar pentru a vedea un anumit exemplar, sunt cei pasionați să fotografieze păsările.

Observatorii de păsări, între listari și zoom-ari
 

"În ultimii 10 ani însă, boom-ul digital și faptul că aparatele de fotografiat au devenit accesibile amatorilor a dus la o creștere a pasionaților defotografii wildlife în general, care are și el un impact asupra faunei", explică Daniel Petrescu. 

"Pentru că sunt mulți pasionați care au cumpărat o cameră și se duc în zone sensibile, fără să cunoască specia de pasăre pe care o deranjează în zone de cuibărit, o deranjează la cuib"...Apoi, în Delta Dunării, la fel, fotografia cu telefonul din șalupa rapidă e un hobby de nestăvilit, intrarea cu viteză în grupul de pelicani pentru ca să facă zoom doi X cu telefonul mobil...

Și mai sunt cei care vin să observe păsările și să se bucure de natură în general.
"Delta Dunării nu oferă numai avifaună, ci și multe tipuri de plante, peisajele sunt în general apreciate de turiștii care vin în general să observe natura în Deltă" mai spune Daniel Petrescu.

Cei mai tineri pasionați: spaniolii

98 la sută din clienții noștri sunt străini...Pentru mulți dintre ei, important este și să vadă un număr cât mai mare de specii, dar și un număr de specii care nu se găsesc în Vestul Europei sau sunt foarte rare."
Într-un clasament al pasionaților, britanicii câștigă detașat, urmați de olandezi, germani și elvețieni.
O creștere suprinzătoare în ultimii ani o înregistraseră și tinerii spanioli și portughezi. "Cea mai tânără parte a turiștilor noștri provine din această parte și rămân cumva surprins: generația nouă a devenit cumva mult mai sensibilă și provine din această zonă.

Asta cumva și datorită creșterii economice din țările respective pentru că în general acest tip de turism nu e ieftin" mai spune Daniel Petrescu (audio). 

 

 
Daniel Petrescu intervievat de Andreea Orosz