Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Australia: Un important sit arheologic aruncat în aer de o companie minieră

australia_bun.jpg

Utilaje teleghidate ale companiei Rio Tinto extrag minereu de fier în regiunea Pilbara, Australia, 2010
Image source: 
arhiva AFP via France24

Compania australiano-britanică Rio Tinto a anunțat demisia CEO-ului său și a doi directori importanți, în urma acuzațiilor referitoare la distrugerea prin dinamitare a unui sit aborigen vechi de 46.000 de ani cu scopul de a extinde o mină de minereu de fier în Australia.

Situl sacru se află în defileul Juukan din regiunea Pilbara din Australia de Vest și este una dintre primele locații locuite de indigenii australieni.

Rio Tinto a declarat că CEO-ul Jean-Sebastien Jacques demisionează „de comun acord” împreună cu șeful diviziei de bază a minereului de fier al companiei, Chris Salisbury, și șefa relațiilor corporative Simone Niven.

„Ceea ce s-a întâmplat la Juukan a fost greșit și suntem hotărâți să ne asigurăm că distrugerea unui sit cu o semnificație arheologică și culturală atât de excepțională nu va mai avea loc niciodată la Rio Tinto”, a declarat președintele Simon Thompson.

Importanța culturală a defileului Juukan a fost confirmată de săpăturile arheologice efectuate în una dintre peșterile din sit, la un an după ce Rio Tinto a obținut aprobarea pentru a acționa în zonă.

Arheologii au descoperit cele mai vechi unelte din os din Australia - un os ascuțit de cangur de 28.000 de ani - și o centură de păr împletit care în urma testării cu ADN a dovedit legăturile genetice ale locuitorilor din vechime cu actualii aborigeni.

O anchetă internă a concluzionat în august că „o serie de decizii, acțiuni și omisiuni pe o perioadă extinsă de timp” au precedat alegerea de a continua dinamitarea defileului Juukan, în ciuda îngrijorărilor legate de situl aborigen.

Inițial, compania i-a amendat pe cei trei directori cu milioane de dolari, dar acționarii și organismele responsabile au solicitat ulterior și demisia conducerii companiei.

 

„Primul pas”

The National Native Title Council, care îi reprezintă pe indigenii proprietari de pământuri, a numit „demiterea” executivilor din Rio Tinto, „un prim pas crucial”.

„Sperăm că acest lucru va trimite un mesaj puternic întregului sector minier: trebuie să începeți să vă luați în serios politicile privind mediul înconjurător, social și corporativ”, a declarat directorul executiv al NNTC, Jamie Lowe.

Jacques, care este CEO din 2016, va rămâne în funcție până când va fi găsit un succesor sau până la 31 martie, iar ceilalți doi directori vor părăsi compania pe 31 decembrie.

Anunțându-și plecarea, Thomspon a spus că toți cei trei directori vor fi despăgubiți în conformitate cu contractele lor, deși „condițiile de separare” nu au fost divulgate.

"Vom analiza îndeaproape aranjamentele de separare", a spus Louise Davidson, CEO al Australian Council of Superannuation Investors.

La rândul său, Centrul Australian pentru Responsabilitate Corporativă (ACCR) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la timpul în care Rio Tinto a luat măsuri.

 

„Discrepanță”

Rio Tinto a susținut inițial că explozia din defileul Juukan, a fost autorizată în temeiul unui acord din 2013 cu guvernul.

Dar protestele liderilor aborigeni, care au spus că nu au fost informați cu privire la explozie, au făcut compania să-și ceară scuze.

Parlamentul Australiei desfășoară propria anchetă cu privire la incidentul din defileul Juukan, iar guvernul de stat al Australiei de Vest revizuiește legile care reglementează operațiunile miniere în apropierea siturilor indigene.

Trezorierul din Australia de Vest, Ben Wyatt, care este aborigen, a declarat că între conducerea Rio Tinto din Londra/Melbourne, și Pilbara există o mare distanțare, deoarece aici compania „realizează 75% din câștiguri”.

„Nu există nimeni în consiliul de administrație care să înțeleagă cu adevărat grupurile aborigene”, a declarat Wyatt, care este și ministrul afacerilor aborigene al statului, pentru ABC.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24