Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pelicanul, simbolul Deltei: hăituit de pescari, adorat de turiști

pelicani.jpg

Foto: RFI România/Vlad Ionete

Pelicanul rămâne specia simbol a Deltei Dunării. Hăituit de ambarcațiuni, urât de pescari, adorat de turiștii dornici de instantanee, pelicanul se încăpățânează să rămână în locul care îi place cel mai mult: Delta Dunării.

"Pelicanul ce așteaptă? Uite, pe partea dreapă este un talian montat. El așteaptă să ajungă pescarul la plasa asta, ca să-și ia și el micul dejun, săracu".

În  puține cuvinte, Ionuț, ghidul nostru din Deltă, ne descrie practic relația complicată dintre pelicani și pescari. Aceștia din urmă îi dușmănesc pentru că, spune ei,  le mănâncă peștele. Și mănâncă mult, se plâng pescarii. Motiv să-i gonească și să creadă că viața le-ar fi mult mai frumoasă fără ei.

Pelicanii nu se lasă însă intimidați așa ușor  -  apar de fiecare dată acolo unde își face simțită prezența un pescar.

"În spatele nostru, imediat după stuf acolo, a venit o barcă, e la scuturat vintire. Iar pelicanii ăștia s-au învățat: pescarii, când vin dimineață să scuture plasele, nu tot peștele mai este bun, mai este și din ăsta amețit, de s-a prins de ieri, de cu ziuă, și nu mai este bun și pescarul îl aruncă, nu are ce face cu el.

Ei de aia s-au învățat, stau pe lângă bărcile pescarilor, știu că mai primesc pește din ăsta. Sunt și obraznici acum, după ce a plecat pescarul, vede că este pește și se duce să-și ia singur. Rupe plasa, ce mai așteaptă el până a doua zi", explică Ionuț.

Delta Dunării găzduiește cea mai mare colonie de pelicani comuni în nordul Deltei, la Roșca-Buhaiova: peste 90% din populația europeană de pelicani comuni cuibărește aici, potrivit datelor furnizate de Societatea Ornitologică Română.

În încercarea de a-i proteja, zona a fost declarată rezervație, prin urmare accesul celor neavizați este strict interzis.

Pentru că pelicanilor le place mult liniștea: mai ales când cuibăresc, dar și când mănâncă.

Modul în care se organizează este un spectacol în sine, pentru cei care au ochi să-i urmărească...Momentul magic: hora pelicanilor, dupa ne explică ghidul (AUDIO)

 

Pelicanul creț este considerat o specie aproape amenințată. În Deltă, cele 4 colonii în care cuibăresc se află pe lacuri și ghioluri inaccesibile.

Pentru că, spuneam, pelicanii au nevoie de liniște. Experții de la Societatea Ornitologică Română  atrag atenția că prezența constantă a omului în zonă le limitează opțiunile de cuibărit.

Pierderea habitatelor a fost, de altfel, principala cauză pentru declinul acestei specii, dar nu singura, mai spun specialiștii organizației.

Distrugerea coloniilor de către pescari, deranjul intenționat sau neintenționat al coloniilor cuibăritoare sau deranjul permanent în zonele de hrănire, sunt alte cauze care au dus în timp la reducerea numărului de pelicani.

O altă problemă o reprezintă firele de electricitate și palele turbinelor eoliene  de care se lovesc pelicanii pe traseele de zbor. La toate acestea se adaugă și o gripă aviară în 2015, care a ucis 10% din populația de pelicani creți.

La recensământul din 2018, biologii de la Societatea Ornitologică Română au venit și cu vești bune: au înregistrat 657 de exemplare, cu aproape 100 mai multe decât în 2017.