Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Caii de la Letea, salvați de la o moarte sigură de un virus

cai_letea.jpg

Foto: Cai semisălbăticiți în Letea. Vlad Ionete/RFI România.

Continuăm astăzi călătoria în Delta Dunării cu o oprire  în Pădurea Letea. Iar când spui Letea, inevitabil gândul te duce la cai. Sunt semisălbăticiți și îi poți vedea la marginea pădurii. Povestea lor, pe scurt, ne-o reamintește astăzi Iliuță Goean de la Descoperă Delta Dunării.

"Aici au existat cai sălbatici... un cal foarte special. Undeva prin anii 80 au fost vânate ultimele exemplare, a fost un program de vânare a cailor pentru că se plângeau sătenii că armăsarii vin și le zăpăcesc iepele (AUDIO).


Imediat după Revoluție, de la toate fermele au fost eliberați caii pentru că nu mai erau folosiți, au apărut tractoarele, utilajele din agricultură. Și au fost lăsați liberi. S-au adaptat la sălbăticie, s-au înmulțit, practic după 30 de ani nu mai poți să spui că sunt cai domestici pentru că sunt generații întregi născute aici, în pădure. Sunt cai întorși la natură, resălbăticiți.

Au fost câteva programe de monitorizare a cailor. Cel care s-a ocupat foarte mult de asta este dr Răileanu, de la Tulcea, el are și un centru de călărie și școală de echitație, copiii pe care îi antreează sunt mari campioni, omul este foarte foarte pasionat de cai...și a făcut investigații aici în pădure asupra stării de sănătate a cailor. Din păcate există o boală răspândită printre ei, o viroză, ceea ce este foarte bine pentru că îi face improprii consumului de carne.
Știți povestea de acum câțiva ani când caii erau vânați pentru a fi vânduți unui italian care îi abatoriza și vindea carnea în Italia sau ce făcea cu ea.
Dar această viroză practic a salvat caii. E ciudat să spui că boala i-a salvat, dar așa s-a întâmplat..."