
Mediu
Mai puțin de un sfert din suprafața Arcticii mai este acoperită cu gheață (studiu științific)
arctica.png

Topirea banchizei a atins un nou prag alarmant. Încălzirea observată în Arctica a topit o cantitate impresionantă de gheață. Acest lucru s-a mai întâmplat o singură dată în ultimii patruzeci de ani, susțin oamenii de știință, care evidențiază viteza cu care schimbările climatice afectează această regiune a globului.
Imaginile din satelit arată că la 15 septembrie, banchiza nu mai acoperea decât 3,74 milioane de kilometri pătrați din cca 16 milioane de km pătrați cât totalizează suprafața continentului.
"Îngrijorător"
Cea mai mică rată datează din 2012, când suprafața gheții a scăzut la 3,41 milioane km2. Dar erau circumstanțe speciale, cicloanele au persistat și au dislocat gheața.
Este a doua oară în 40 de ani de observații când suprafața gheții marine scade sub 4 milioane de km2, subliniază National Snow and Ice Data Center (NSIDC), de la Universitatea Colorado din Boulder. „Cu siguranță este îngrijorător, dar, din păcate, nu surprinzător”, rezumă glaciologul Twila Moon.
Datele colectate de cercetătorii NSIDC arată că dezastrul s-a produs mai ales între 31 august și 5 septembrie, ca efect al caniculei din Siberia.
Nivelul mării crește
În șase zile, banchiza s-a topit mai repede decât în orice alt an înregistrat. Pe măsură ce gheața polară se topește, eliberează mari cantități de apă care absorb radiațiile solare, pe care banchiza le-ar fi reflectat în atmosferă. Această modificare amplifică încălzirea globală, care astfel se autoalimentează.
Asta explică de ce, în ultimii 30 de ani, temperaturile înregistrate în Arctica au crescut de două ori mai repede decât în restul lumii.
Același proces afectează învelișul de gheață care acoperă ținuturile arctice din Canada și Groenlanda, determinând creșterea nivelului mării.
Traducere de Anda Costiuc după France24