Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sute de balene eșuate pe plajele din Tasmania

balene.png

Voluntarii încearcă să salveze o balenă eșuată în zona portului Macquarie, Tasmania, 22 Septembrie 2020
Sursa imaginii: 
Bilal Rashid via Reuters via rfi.fr

Circa 500 de balene eșuate în mai multe zone de coastă din statul australian Tasmania au fost observate începând de luni de către ecologiști și autorități. Operațiunile de salvare au început, dar potrivit primelor estimări cele mai multe exemplare sunt deja moarte, transmite miercuri agenția France Presse citată de rfi.fr

Luni cca 270 de exemplare au fost localizate pe o plajă și alte două zone nisipoase din zona orașului Strahan, pe coasta de vest. Dar miercuri alte cca 200 de balene eșuate au fost observate la 10 km sud de zona amintită, a precizat Nic Deka, managerul Tasmania Parks and Wildlife Service, potrivit rfi.fr

”Din ce am constatat din observațiile aeriene, animalele nu se prezintă deloc bine... cele mai multe par să fie moarte”, a declarat el, precizând că mai multe echipe de salvare și ambarcațiuni au fost trimise în zonă.

Până acum s-a reușit deplasarea înapoi în ocean a cca 30 de exemplare, dar câteva din acestea au eșuat din nou, mai spune managerul.

Acesta este cel mai grav fenomen de acest gen din Australia după cel din 1996, când cca 320 de balene au eșuat în zona orașului Dunsborough, vestul țării și cel mai grav înregistrat vreodată în Tasmania.

Balene eșuate în zona portului Macquarie; Sursa foto: Poliția din Tasmania via AFP