Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia a pierdut recordul oficial la frig, în emisfera nordică

groenlanda_2.jpg

Image source: 
rfi.fr

Noul record de ger în emisfera nordică a fost recunoscut cu o întârziere de 28 de ani: -69,6 grade Celsius s-a înregistrat la 22 decembrie 1991 în Groenlanda, a anunţat miercuri Institutul Danez de Meteorologie, citat de AFP.

Întârzierea de aproape trei decenii cu care a fost omologat noul record a fost cauzată de faptul că acesta a fost înregistrat la un punct de măsurare care nu aparţine reţelei obişnuite de staţii meteo.

A fost semnalat și verificat însă de de detectivii climatici", înainte de a fi confirmat de Organizaţia Meteorologică Mondială, care a întârziat, de asemenea, recunoașterea publică.

"Recordul a fost înregistrat la o altitudine de 3.105 de metri, în apropierea vârfului topografic al calotei glaciare, la o staţie de măsurare automată numită Klinck", a declarat DMI într-un comunicat oficial.

"Au existat multe recorduri de căldură în ultimul deceniu şi este important să recunoaştem extremele", a mai spus pentru AFP climatologul DMI – John Cappelen, care adaugă:

"Posibilitatea de a obţine un nou record de frig se diminuează, dar nu pot spune că nu îl vom mai înregistra vreodată".

Recordul anterior pentru emisfera nordică era de -67,8 grade Celsius şi a fost înregistrat în Rusia, de două ori: în 1892 şi 1933.

Pe întreaga planetă, cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată este de -89,2 grade Celsius, în Antarctica, la baza rusească Vostok, la 21 iulie 1983.

Pentru o zonă locuită a emisferei nordice, recordul de frig – neomologat însă, este al satului rus Oymiakon, din Siberia, unde în 1920 s-a măsurat o temperatură de – 71,2 grade Celsius.

Nu a putut fi verificată oficial, fiindcă nicio autoritate autorizată nu s-a putut deplasa până acolo.