Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În căutarea vulturului codalb, cea mai mare pasăre de pradă din Delta Dunării

pui_codalb.jpg

Pui de vultur codalb. Foto Vlad Ionete/RFI România

Vulturul codalb este una dintre cele mai mari păsări de pradă din Delta Dunării. Specie protejată de lege, codalbul este urmărit de cei care iubesc să urmărească păsările în habitutal lor natural.

Astăzi pornim și noi pe urmele sale pe canalele din Delta Dunării.  Pe malul apei e un pui de codalb, în stânga, ne arată ghidul. Și completează: este cea mai mare pasăre răpitoare de la noi.

În anii 80 rămăseseră foarte puține exemplare, acum și-au mai revenit și avem o bună populație de codalb.
Acesta este un pui, are încă vîrful ciocului negru și culoarea este maro, are gușa plină a mâncat și acum a venit la apă.
Vedeți fulgii de pe lângă el, cineva i-a adus o pasăre să o mănânce. E un pui de anul acesta...la vârsta asta nici șacalul nu-l mai atacă...ne explică ghidul. 2 metri anvergura aripilor, poate vedem un adult, mai spune Iliuță Goean (AUDIO)


Vulturul codalb îl întâlnim și în pădurea Letea, o păsăre impresionantă. ne explică reprezentanta Administrației Rezervația Biosferei Delta Dunării.
E o specie fanion nu doar în Deltă, ci de-al lungul Dunării, ne mai explică reprezentanta Administrației Rezervația Biosferei Delta Dunării.
La nivel european se estimează că există în jur de 12 000 de perechi cuibăritoare.

În România, există până în 220 de vulturi codalbi, tendința populațională fiind una crescătoare, potrivit datelor SOR.
Pe teren apucăm să vedem și un cuib de codalb, impresionant prin mărimea sa. Anul trecut a găzduit trei pui și toți trei au ajuns la maturitate, ceea ce este foarte rar ca trei pui de răpitoare mari să ajungă la maturitate în același cuib. Pentru că puiul cel mare are tendința să-i împingă pe ceilalți din cuib.


Cuib de codalb în sălcii.

Vulturul codalb rămâne o specie protejată.