Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ecologiștii avertizează: Noul vaccin anti Covid ar putea implica uciderea a 500 000 de rechini

rechini.png

Image source: 
AFP via rfi.fr

Ecologiștii din Statele Unite atrag atenția că o jumătate de milion de rechini ar putea fi uciși ca urmare a cursei care s-a declanșat la nivel internațional pentru obținerea unui vaccin împotriva Covid19.

Și asta pentru că scualenul, un ulei obținut din ficatul de rechin, este un ingredient principal al mai multor vaccinuri aflate în prezent în faza de testare, transmite rfi.fr

OMS a confirmat deja că sculaneul întărește sistemul imunitar și este foarte important pentru eficacitatea vaccinului.

În prezent cca 200 de potențiale vaccinuri sunt în curs de cercetare și mai puțin de 10 sunt în stadii avansate de testare.

Gigantul britanic GlaxoSmithKline, care folosește deja scualenul pentru vaccinurile antigripale, a transmis că ar putea produce 1 miliard de doze cu acest ulei pentru eventualul vaccin împotriva Covid.

Asociația neguvernamentală Shark Allies din California a lansat o petiție în care cere renunțarea la folosirea acestui ingredient și face un apel către toți jucătorii din piața farmaceutică să-și concentreze cercetările pe alternative sustenabile, nu pe cele care afectează mediul.

Asociația explică faptul că pentru obținerea unei tone de scualen este necesară uciderea a 3000 de rechini și avertizează că dacă un eventual vaccin care include această substanță ar fi omologat și folosit la nivelul întregii planete, nu mai puțin de 500 000 de rechini ar trebui uciși.