Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Greenpeace: Klaus Iohannis trebuie să susțină la Bruxelles Pactul Verde European

greenpeace_klaus_iohannis_tinta_reducere_emisii.jpg

Acțiune Greenpeace, în fața Palatului Cotroceni (Sursa foto: Greenpeace România)
Acțiune Greenpeace, în fața Palatului Cotroceni (Sursa foto: Greenpeace România)

Președintele Klaus Iohannis ar trebui să susțină la Consiliul European din aceste zile de la Bruxelles ambițiile climatice ale UE, așa-numitul Green Deal (Pactul Verde). O spune la RFI Vlad Cătună, coordonator campanii climă și energie la Greenpeace România.

Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis va menționa la Consiliul European din 15 și 16 octombrie că trebuie să se țină cont de stadiile diferite de dezvoltare a statelor membre, astfel încât țările mai puțin prospere să nu fie dezavantajate.

Reprezentantul Greenpeace Vlad Cătună spune că șeful statului ar trebui să afirme răspicat că România susține în cadrul Pactului Verde obiectivul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu 60% până în 2030, stabilit de Parlamentul European: ”Ne așteptăm ca președintele Iohannis să susțină această țintă de 60%. Din punctul nostru de vedere, ținta ar trebui să fie de 65%, pentru că așa spune comunitatea oamenilor de știință. Dacă noi vrem să reducem efectele schimbărilor climatice, trebuie să reducem aceste emisii cu 65% până în 2030”.

 

România, lovită de schimbări climatice

 

Vlad Cătună atrage atenția în contextul discuțiilor despre Green Deal că ”România este una dintre cele mai afectate țări din UE când vine vorba de schimbările climatice, fie că vorbim de sudul României, care este în plin proces de deșertificare, fie că vorbim de sud-estul României care a înregistrat una dintre cele mai puternice secete, fie că vorbim de vestul țării, unde în luna iunie au fost inundații puternice”.

”În plus, ne așteptăm de la domnul Iohannis să discute în cadrul acestui Consiliu despre programul de recuperare și reziliență al UE și să puncteze faptul că o bună parte din banii care au fost alocați pentru o recuperare verde să nu meargă către industriile poluante, pentru că din păcate, ceea ce s-a întâmplat din acel fond mare de două mii de miliarde este că o parte din acești bani au fost alocați pentru recuperare verde, dar nu au fost impuse condiționări. Și atunci, chiar săptămâna aceasta, în cadrul PE a fost votat un amendament prin care practic să nu ajungă bani la industriile poluante”, mai spune coordonatorul de campanii pe climă și energie de la Greenpeace România.

 
Vlad Cătună, despre participarea lui Klaus Iohannis la Consiliul European, unde se discută și despre Green Deal