Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hong Kong: Întoarcerea delfinilor roz

delfini_roz.png

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

În timp ce situația politică din Hong Kong se înrăutățește, ecologiștii primesc vești bune: în ultima vreme din ce în ce mai mulți delfini roz, o specie rară, care aproape dispăruse din apele care separă Hong Kong de Macau, sunt observați în zonă.

Populația de delfini roz din zonă scăzuse cu 70 până la 80% în ultimii 15 ani, dar anul acesta, datorită în special pandemiei care a atenuat mult traficul naval din zonă, lucrurile par să se îmbunătățească.

”Vedem grupuri mult mai mari ca înainte, se comportă foarte bine, socializează, se împerechează, ceea ce nu am mai văzut deloc în ultimii 5 ani”, spune dr. Lindsay Porter, cercetător la un institut marin din Hong Kong pentru AFP.

Potrivit estimărilor sale numărul de delfini roz a crescut cu cel puțin 30% din martie până în prezent.

Pearl River Delta este una dintre cele mai industrializate zone de coastă din lume. Pe lângă Hong Kong și Macao, regiunea include mari orașe chinezești, precum Shenzhen, Guangzhou și Dongguan, și are o populație totală de 22 de milioane de oameni.

Habitatul delfinilor roz a fost grav afectat odată cu uriașele proiecte de infrastructură desfășurate aici: construirea noului aeroport din Hong Kong, construirea celui mai lung pod maritim din lume, care leagă Hong Kong de Macao și Zhuhai, dar nu numai.

Potrivit datelor WWF, la începutul pandemiei doar 2000 de delfini roz mai trăiau în regiunea Pearl River Delta, un număr minim necesar pentru supraviețuirea speciei, după cum consideră specialiștii.

 

Articolul integral pe rfi.fr