Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aerul din orașul Sibiu, „curățat” cu filtre instalate pe străzi

sibiu_pixabay.jpg

Municipiul Sibiu ar putea intra în carantină. Decizia va fi luată joi în ședința de Comitetului Județean pentru Situații de Urgență
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Filtre de aer sunt instalate în zonele intens circulate ale orașului Sibiu pentru a curăța aerul. Ideea preluată de Primărie a aparținut unui sibian.

În cadrul programului de bugetare participativă 2019, un sibian a propus un proiect care prevedea instalarea unor filtre de aer în zonele intens circulate ale orașului pentru a curăța aerul.

Primăria Sibiu anunță că implementează acest proiect și urmează să instaleze 6 astfel de dispozitive pe bulevardul Corneliu Coposu, transmite Mediafax.

Direcția Tehnică a căutat cea mai bună soluție ce poate fi adaptată și poate funcționa în Sibiu. Biofiltrele propuse nu se potriveau din punct de vedere al climei, dar s-a identificat un dispozitiv similar.

„Vom instala în această săptămână 6 filtre speciale care curăța aerul prin absorbția unor particule nocive generate de traficul auto. Aceste dispozitive vor fi instalate pe bulevardul Corneliu Coposu, una dintre cele mai tranzitate artere din oraș, creând astfel o perdea de protecție pentru parcul dintre str. Gimnasticii și bulevardul Coposu. Dacă proiectul va genera rezultate pozitive, intenționăm să extindem această soluție și în alte zone”, declară Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Filtrele achiziționate au formă cilindrică și vor fi montate în jurul stâlpilor de iluminat public, fiind conectate la rețeaua de electricitate. Acestea vor atrage și vor reține prin ionizare particule nocive fine, aflate în suspensie în aer, care dăunează sănătății. Filtrele sunt ușor de întreținut și sunt confecționate din materiale rezistente, ceea ce le face durabile.

Pentru a măsura eficiența acestor filtre, împreună cu acestea au fost cumpărate și două stații de măsurare a calității aerului din punctul de vedere al tipului de particule pe care dispozitivele le curăță.