Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PAC: agricultura biologică dezbină Parlamentul European

20201021_020506.jpg

vot PAC 2020 PE
Respingerea faimosului amendament 1147 grăbește adoptarea reformei PAC
Sursa imaginii: 
RFI/Mihaela Gherghisan

O situație inedită pentru deputații europeni – de obicei mult mai uniți în faț statelor membre UE– a fost creată după votul de marți noapte când a fost adoptată o parte a pachetului legislativ privind reforma Politicii Agricole Comune. Ecologiștii europeni spun că acum Pactul Verde al UE nu va mai putea fi aplicat. Dar liderul Renew Europe Dacian Cioloș explica necesitatea acestei acțiuni rapide. 

Supărarea ecologiștilor era crescândă în această noapte în urma votului din Parlamentul European, care a ocolit de fapt un nou blocaj privind reforma Politicii Agricole Comune. 

Votul s-a petrecut cu 24 de ore înainte de momentul inițial prevăzut, ceea ce i-a destabilizat pe mulți deputați care spun că nu au avut timp să se familiarizeze cu noile amendamente. 

Iar prin respingerea amendamentului 1147 introdus de ecologiști, deputații de centru dreapta, centriștii și o parte din socialiști au evitat trimiterea înapoi a textului catre Comisia Europeană. 

Reforma poate astfel avansa spre aprobarea ei finală atât de catre deputații europeni cât si de miniștrii europeni de resort, reuniți în paralel la Luxembourg. 

Votul din această noapte –primul dintr-o serie mai lungă care ia sfârșit vineri – stabilește, între altele, că doar cultivatorii de cereale vor fi obligați să păstreze neatinse 5% din terenul arabil. Aceasta este un primă lovitură dată biodiversității, spun ecologiștii și o parte din social democrați. 

Ei se tem de noi înfrângeri în zilele viitoare întrucât votul asupra pachetului global continuă. 

Iar in baza propunerii din 2018 a Comisiei Europene, 30% din subvențiile directe pentru fermieri ar fi legate de respectarea „eco regimurilor” (condiționalităților de mediu). ONG-urile de mediu și ecologiștii europeni cereau ca acest procent să fie mai mare. 

Ecologiștii și societatea civilă îi acuză pe ceilalți că au cedat presiunilor făcute de giganții industriei agro-alimentare în detrimentul biodiversității și al ecologiei. 

In realitate, reticente față de normele prea stricte de mediu au fost arătate de diferite asociații de fermieri în ultimii ani; ele se plâng că toate aceste condiționalități sunt costisitoare, scad randamentul iar UE nu-i ajută suficient pe fermieri pentru pierderile avute. 

Situația, blocată înainte chiar de criza Covid19, devine periculoasă pentru finanțarea fermierilor europeni și deci agricultura europeană  dacă un acord nu este găsit repede. 

Liderii celor trei mari grupuri politice ale Parlamentului European (PPE, S&D și Renew Europe) au grăbit deci cu 24 de ore acest vot față de momentul inițial prevăzut și pentru a pune capăt unei polemici crescânde și chiar periculoasă pentru soarta reformei. 

De altfel, liderul Renew Europe, Dacian Cioloș (fost comisar european al agriculturii, artizan al precedentei reforme din 2014) explica de curând că acum trebuie deblocată situația deja aflată în mare întârziere; iar îngrijorările legate de mediu vor fi din nou analizate prin clauza de revizuire din 2025. 

Comisia Europeană a făcut propunerea de reformă a PAC în urmă cu doi ani, dar a completat-o anul acesta din perspectiva tot mai importantă a ecologiei prin strategia numită „De la fermă la furculiță”. Aceasta prevede ca pâna în 2030 cantitatea de pesticide folosită acum să scadă la jumătate iar 25% din pământul arabil să fie dedicat, tot atunci, agriculturii biologice. 

Astfel, pentru a dezbate corect aspectul economic și cel ecologic al reformei, comisia de agricultură și cea de mediu din Parlamentul European au lucrat împreună în primăvară, până când cea de mediu s-a retras de la discuții. 

Din acel moment, deputații europeni, de obicei destul de uniți pentru a face față statelor membre când este vorba despre orice reformă comunitară, sunt acum mai dezbinați ca niciodată. 

In paralel, reuniți la Luxembourg, miniștrii UE ai agriculturii încercau miercuri după miezul nopții o unificare a poziției lor privind aceeași reformă. In ciuda apelurilor Comisiei Europene de a nu dilua latura ecologică a reformei, pozițiile statelor membre rămân foarte divergente. 

Această reformă, care trebui să se aplice de anul viitor, nu va fi probabil implementată înainte de sfârsitul anului 2022, în cel mai fericit caz.