Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernele ar fi putut face mai multe pentru un mediu mai curat – n-au făcut și vom plăti

gunoi_tomberon.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Dacă simțiți din plin efectele poluării în marile centre urbane, atunci e bine să știți că guvernele României ar fi putut face mai multe pentru ca noi să respirăm un aer mai curat și, în general, să ne bucurăm de un mediu mai puțin viciat.

Comisia Europeană are pe rol mai multe dosare cu încălcări ale legislației de mediu în care autoritățile de la București nu și-au îndeplinit promisiunile.

Iar vineri, executivul european a adoptat mai multe decizii vizând diverse proceduri de infringement care vizează România.

Mă voi opri acum doar la două dintre ele.

Mai întâi, Comisia solicită României să închidă și să reabiliteze un număr de 15 depozite ilegale de deșeuri și dă termen de două luni pentru aceasta. Două luni înseamnă, evident, extrem de puțin, dar n-ar fi trebuit să ajungem aici.

România a beneficiat de o perioadă de tranziție în conformitate cu Tratatul de aderare, pentru a transpune Directiva din anul 2000 privind deșeurile.

Conform actului normativ, deșeurile trebuie tratate fără a crea riscuri pentru apă, aer, sol, plante sau animale, fără a cauza neplăceri din cauza zgomotului sau a mirosurilor și fără a afecta în mod negativ peisajul sau zonele de interes special.

Statele membre au obligația de a recupera și a elimina deșeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană și mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea necontrolată a deșeurilor.

Asta trebuia să se întâmple în România până la termenul stabilit și anume iulie 2019.

Dacă ne amintim bine, România a aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, deci ar fi avut destul timp să se pună la punct. De fapt, ar fi avut timp din decembrie 2004, de când a încheiat negocierile de aderare.

În România, existau peste 100 de depozite de deșeuri care nu corespundeau standardelor și au beneficiat de o perioadă de tranziție. Dintre acestea, 86 de depozite de deșeuri sunt acum închise și reabilitate.

Dar, după cum susține Comisia Europeană, închiderea și reabilitarea celor 15 depozite rămase este incertă, deoarece pentru majoritatea, lucrările de închidere nici nu au început. În aceste condiții, mai nimic nu se poate întâmpla în termenul de două luni dat de Bruxelles.

Într-un al doilea dosar, Comisia Europeană cere Greciei și României să adopte programe naționale de control al poluării atmosferice, conform Directivei din 2016 privind reducerea emisiilor naționale.

Dacă locuiți în București sau alte mari orașe, probabil că vă amintiți de zilele în care aerul era de-a dreptul irespirabil – în Capitală, aceasta se întâmplă cu precădere în serile de weekend din sezonul rece, din motive care încă nu au primit o explicație satisfăcătoare.

România ar fi trebuit să trimită Comisiei Europene un plan pentru reducerea poluării atmosferice, promisiune de care nu s-a ținut.

În cazul depozitelor de deșeuri Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere. România are la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisoare; în caz contrar, Comisia poate decide să emită un aviz motivat, care va duce cazul în fața Curții Europene de Justiție, unde se pot decide sancțiuni financiare.

Și în cazul programului național de reducere a poluării atmosferice, România – la fel ca și Grecia - are la dispoziție două luni pentru a lua măsurile adecvate. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Și iarăși, vom plăti.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 2 noiembrie 2020