Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Circa 120 de balene-pilot, salvate după ce au eşuat pe o plajă din Sri Lanka

balene_rfi_fr_afp.jpg

Numeroşi săteni srilankezi au contribuit la salvarea balenelor, sfidând dispoziţiile de izolare a populaţiei la domiciliu, în contextul pandemiei de COVID-19.
Sursa imaginii: 
rfi.fr - AFP

Balenele salvate acum sunt aceleaşi care au fost implicate în eşuarea masivă din Tasmania, în septembrie, crede directorul Autorității de Protecție a Mediului Marin din Sri Lanka . În tragedia din Tasmania, din 470 de balene-pilot eşuate, doar 110 au putut fi salvate.

Echipe de biologi marini şi de voluntari au salvat aproximativ 120 de balene-pilot care au eşuat pe coasta vestică din Sri Lanka în cadrul celui mai amplu fenomen de acest tip înregistrat vreodată în ţara asiatică, au anunţat marţi autorităţile locale, citate de AFP, transmite Agerpres.

Numeroşi marinari, membri ai Gărzii Civile, dar şi săteni au reuşit, în zorii zilei de marţi, să împingă înapoi în mare cel puţin 120 de balene-pilot la finalul unei extenuante operaţiuni de salvare. Două dintre mamiferele marine eşuate au murit, a precizat Indika de Silva, purtător de cuvânt al Marinei srilankeze.

Potrivit Reuters, la această operaţiune au participat şi numeroşi săteni srilankezi, care au sfidat dispoziţiile de izolare a populaţiei la domiciliu, impuse de autorităţile locale pentru a limita creşterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Bancul de cetacee a eşuat luni după-amiază pe o plajă din Panadura, la 25 de kilometri sud de Colombo, capitala acestui stat insular din Oceanul Indian.

"Am folosit mica noastră ambarcaţiune de patrulă pentru a duce balenele, una câte una, în ape mai adânci", a declarat acelaşi purtător de cuvânt pentru AFP.

"Din păcate, două balene au murit din cauza rănilor suferite în momentul în care au eşuat pe ţărm", a precizat el.

Autorităţile din Sri Lanka se temeau de posibilitatea producerii unei tragedii asemănătoare celei care a avut loc în Tasmania, în luna septembrie.

Atunci, dintre cele 470 de balene-pilot eşuate, doar 110 au putut fi salvate în urma mai multor zile de eforturi intense depuse de echipajele de intervenţie australiene.

Autoritatea de protecţie a mediului marin (MEPA) din Sri Lanka a confirmat că eşuarea celor 120 de balene-pilot reprezintă cel mai important fenomen de acest tip înregistrat vreodată în această ţară asiatică.

"Este foarte neobişnuit ca o populaţie atât de importantă de balene-pilot să ajungă pe coastele noastre", a declarat directorul MEPA, Dharshani Lahandapura, precizând că motivele aflate în spatele acestui eveniment nu sunt cunoscute.

"Credem că sunt aceleaşi care au fost implicate în eşuarea masivă din Tasmania în septembrie", a adăugat el.

Balenele-pilot, care pot să atingă o lungime de până la şase metri şi o greutate de o tonă, sunt mamifere marine foarte sociabile.

Cauzele care le determină să eşueze în număr mare au rămas necunoscute până în zilele noastre, în pofida studiilor realizate de oamenii de ştiinţă în ultimele decenii.