Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mediu: Primele concluzii ale programului Mistrals pentru Marea Mediterană

mediterana.png

Marea la Cagnes-sur-Mer, Franța, decembrie 2014
Image source: 
AP via rfi.fr

Marea Mediterană, leagăn al civilizațiilor noastre moderne dar și subiect al disputelor geopolitice tot mai intense, este, de asemenea, una dintre regiunile cele mai sensibile la poluarea de toate tipurile și la schimbările climatice în curs.

Peste 1.000 de oameni de știință din 23 de țări au participat la programul de cercetare Mistrals  (Mediterranean Integrated STudies at Regional And Local Scales), coordonat de CNRS (Centrul Național Francez de Cercetări Științifice).  Pentru a putea prezice viitorul, geografii au studiat mai întâi trecutul. Ei  prezintă primele rezultate ale celor 10 ani de studiu asupra mediului și a schimbărilor globale în jurul Mediteranei.

Civilizațiile care au trăit înaintea noastră s-au prăbușit în perioadele de încălzire globală? Analizele geografilor arată că datorită complexității sistemelor agricole, populațiile au supraviețuit. Dar nu susțin că încălzirea a dus la prăbușirea sistemelor politice, cum ar fi sfârșitul Imperiului Hitit în 1170 î.Hr. în Anatolia.

 

Previziunile pentru viitor depind de cunoașterea trecutului

Studiile privind poluarea aerului arată că între 2010 și 2015, expunerea cronică la particule fine și dioxid de azot, în orașele mari din estul Mediteranei, a cauzat 11% și respectiv 8% din mortalitatea în rândul populației cu vârsta de sub 30 de ani.

În ceea ce privește pădurile, acești adevărați străjeri ai schimbărilor climatice, ele s-au extins semnificativ pe malul nordic al bazinului mediteraneean în ultimii 10 ani, dar s-au degradat din ce în ce mai mult pe malul sudic.

În timp ce secetele repetate reduc mult microfauna, care este fertilizatorul solului, oamenii de știință au constatat că, cu cât o pădure este mai diversificată din punct de vedere al speciilor de arbori, cu atât este mai bună sănătatea acelei microfaune; iar pădurea va deveni mai rezistentă.

Dar volumul datelor colectate de-a lungul celor 10 ani nu și-a dezvăluit toate secretele. Acum ele vor ajuta la anticiparea viitorului.

 

Avertismentul WWF

Organizația mondială World Wildlife Fund (WWF), într-un raport publicat încă de acum 3 ani, în 2017, atrage atenția că Marea Mediterană, care se confruntă de mai multe decenii cu un turism masiv, activitate economică haotică, nereglementată, este din ce în ce mai amenințată din punct de vedere ecologic.

Marea Mediterană, care reprezintă mai puțin de 1% din suprafața globală a oceanelor, concentrează 25% din traficul maritim mondial.

Și analiza WWF arată că activitățile legate de domeniul maritim generează venituri anuale de 450 miliarde dolari americani, ceea ce ar echivala cu a cincea cea mai mare economie din regiune, după Franța, Italia, Spania și Turcia.

Dar, din cauza dezvoltării nesustenabile și a presiunii umane, a poluării, a distrugerii habitatelor naturale și a pescuitului excesiv, sănătatea Mediteranei este în pericol. Ecosistemele sale s-au deteriorat atât de rapid încât pun în pericol economia și modul de viață al celor 250 de milioane de locuitori care depind de ea.

Fundația Mondială a Naturii afirmă că agenda 2030 a ONU în ceea ce privește dezvoltarea durabilă oferă o matrice suficientă pentru economiile din regiune pentru a se îndepărta de modelul actual de dezvoltare, care amenință marea de care depinde direct modul lor de viață.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr