Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O nouă specie de orhidee descoperită în Ecuador

orhidee.png

Orhideea Lepanthes Tulcanensis, recent descoperită în Ecuador, noiembrie 2020
Image source: 
AFP via rfi.fr

O nouă specie de orhidee, considerată excepţională prin prisma dimensiunilor sale dar și a altitudinii la care crește, a fost descoperită într-o pădure tropicală din nordul Ecuadorului, la graniţa cu Columbia, potrivit biologului Luis Baquero, cel care s-a ocupat de studierea acesteia, transmite AFP preluată de secția spaniolă a Radio France Internationale,  rfi.fr/es.

Descoperirea noii specii, Lepanthes Tulcanensis, a fost făcută publică marţi, 17 noiembrie 2020,  în revista ştiinţifică Lankesteriana, editată de Grădina botanică a Universităţii din Costa Rica.

Botezată după numele oraşului Tulcan, din Ecuador, aflat în apropierea locului unde a fost descoperită, specia este o ''raritate'' prin prisma dimensiunilor sale, considerabile în comparaţie cu alte soiuri, a precizat Luis Baquero, care s-a dedicat studiului orhideelor în ultimii 25 de ani.

''Este o plantă de circa 40 de centimetri în timp ce altele nu depăşesc 10 centimetri'', a precizat profesorul de la Universitatea Americilor (UDLA), care a studiat-o împreună cu cercetătorul Marco Montero, cel care s-a aflat la originea descoperirii, şi cu susţinerea fundaţiei Ecominga, din Ecuador.

Dimensiunile sunt măsurate de la rădăcini până la extremitatea tulpinii. Floarea are 2,5 de centimetri, iar culorile variază de la galben la portocaliu.

''Frunza este alungită, de circa 10 centimetri, iar floarea este mare, cu o lăţime de circa doi centimetri în timp ce alte soiuri ating doar câţiva milimetri'', a adăugat Luis Baquero.

Biologul a subliniat totodată că floarea ''va fi în pericol'' din cauza viitoarelor concesiuni miniere ''care vor afecta biodiversitatea și ecosistemul zonei''.

Tulcanensis creşte la o altitudine cuprinsă între 1.800 şi 2.000 de metri într-o junglă din Munţii Anzi, care îi oferă condiţii ideale de temperatură şi umiditate.

Ecuadorul este ţara în care s-au inventariat cele mai numeroase specii de orhidee - 4.200 -, urmată de Columbia (circa 3.300), Brazilia, Venezuela şi Peru.