Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un punct critic în istorie: masa tuturor construcţiilor făcute de oameni a depăşit-o pe cea a naturii

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Pentru prima oară în istorie, masa tuturor construcţiilor realizate de omenire - clădiri, şosele şi aparatură, va depăşi masa totală a materiei vegetale şi animale de pe Terra, potrivit unui studiu publicat de revista „Nature”.

„Weizmann Institute of Science din Israel” susţine că omenirea şi Pământul se află la ''un moment de cotitură'' în 2020, când masa întregii materii produse de om a ajuns egală cu masa florei şi faunei, cum ar fi copacii, plantele, animalele, bacteriile şi ciupercile.

De asemenea, institutul, situat la sud-est de Tel Aviv, estimează că masa materiei produse de mâna omului va fi de două ori mai mare decât cea a biomasei până în 2040.

Atunci, ''jungla'' din beton, oţel şi plastic creată de oameni va cântări cel puţin două teratone.

''Bineînţeles, este imposibil să cântăreşti toată materia de pe Terra, ceea ce înseamnă că datele prezentate sunt cele mai bune estimări posibile, cu o abatere de plus sau minus şase ani'', a precizat cercetătorul principal Ron Milo, profesor de ştiinţe ale mediului şi plantelor în cadrul „Weizmann Institute”.

Studiul este, după ştiinţa sa, primul care compară masa fabricată de om cu biomasa.

Aceste rezultatele ale cercetării ''demonstrează cât de mult s-a extins amprenta noastră globală peste ''măsura de la pantof'', a spus Milo:

''Sperăm că odată ce avem toate aceste date şocante în faţa ochilor, putem, ca specie, să ne asumăm responsabilitatea'', a mai spus cercetătorul.

Asta ar însemna conştientizarea faptului că noi, oamenii, suntem specia dominantă, care ar trebui să se gândească la modalităţi de a avea mai bine grijă de biosfera Terrei.


Sursa imaginii: 
Wikipedia