Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE alocă României 2 miliarde de euro pentru tranziția spre energia verde

p045972-308251.jpg

green energy
Cifrele sunt deja prezente în bugetul UE 2021-2027
Sursa imaginii: 
European Union 2020

Ambasadorii UE au aprobat miercuri 16 decembrie un regulament prin care României îi revine suma de 1.9 miliarde de euro din Fondul european de Tranziție Justă  în valoare de totală de 17,5 miliarde de euro. Aceasta este a treia alocare ca importanță din UE după Polonia și Germania. 

Regulamentul privind Fondul de Tranziție Justă este în curs de negociere cu Parlamentul European, dar cifrele figurează deja în bugetul european 2021-2027. 

Fondul de Tranziție Justă, care acompaniază Pactul Verde, va finanța doar energiile verzi sau cele de tranziție, din care cărbunele și gazul natural nu mai fac parte, nemaivorbind de energia nucleară. 

Statele membre UE sunt libere sa își aleagă propria arhitectura energetică de tranziție și apoi de energie verde. Formularea este vagă - concesie făcută Poloniei - și de fapt „alegerea” este foarte redusă.

Asta dă naștere uneori unor situații hilare, ca în Belgia unde se contează pe energia solară, dar unde soarele uneori dispare săptămâni întregi.

Dar la fel, aici s-a creat o potențială idee de a autoriza gazul fosil drept energie de tranziție, fapt deplâns de diferitele organizații de mediu. 

Industria grea va trebui deci reformată din temelii sau chiar suprimată în întreaga UE până în 2050, lucru care s-ar fi întâmplat oricum, dar nu în aceleași condiții. Obiectivul este comun, adică trebuie atins de ansamblul statelor membre, nu de fiecare stat în parte - o altă concesie făcută Poloniei ( și tangențial și României).

Pactul Verde dă astfel naștere unor restructurări și unor falimente controlate, susținute prin amintitul fond care va trebui să preia investițiile în noile tehnologii și – împreună cu alte mecanisme europene – poate amortiza șocul social.

Banca Europeană de Investiții este și ea implicată în aceste proiecte.