Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


2020, unul dintre cei mai călduroşi trei ani din istorie, anunță ONU

seceta_2020.jpg

Sursa imaginii: 
france24.fr

Anul trecut a fost unul dintre cei mai călduroşi trei ani înregistraţi vreodată, a confirmat joi Organizaţia Meteorologică Mondială, anunță agenția DPA.

În prezent, temperatura medie globală a atins 14,9 grade, cu 1,2 grade peste nivelurile observate înainte de revoluţia industrială din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a declarat agenţia ONU cu sediul la Geneva, în Elveția.

Potrivit datelor globale compilate de agenţiile de meteorologie europene, britanice, japoneze şi americane, Temperaturile medii pentru 2020, 2019 şi 2016 sunt aproape identice.

Canicula de anul trecut a fost înregistrată în ciuda apariţiei fenomenului "La Nina", caracterizat prin temperaturi neobişnuit de scăzute în regiunile ecuatoriale ale Oceanului Pacific şi urmat de inundaţii şi secetă.

"Acesta este un indiciu clar că semnalul global generat de schimbările climatice induse de om este acum la fel de puternic ca forţa naturii", a declarat, într-un comunicat, secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

De asemenea, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a subliniat că toate regiunile au cunoscut fenomene meteorologice extreme fără precedent:

"Ne îndreptăm spre o creştere catastrofală a temperaturii de 3 până la 5 grade Celsius în acest secol", a avertizat Guterres, îndemnând omenirea să facă din protejarea mediului marea prioritate pentru secolul al XXl-lea.


Sursa imaginii: 
youtube