Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poluare masivă în București. ECOPOLIS: ”Autoritățile sunt într-o stare de negare”

poluare_bucuresti_ecopolis_autoritati_negare.jpg

Grad ridicat de poluare în București, miercuri, 20 ianuarie 2021 (Sursa: captură aerlive.ro)
Grad ridicat de poluare în București, miercuri, 20 ianuarie 2021 (Sursa: captură aerlive.ro)

Poluarea în București a depășit din nou pragul suportabil, în noaptea de marți spre miercuri și miercuri dimineață. Senzorii platformei independente aerlive.ro erau roșii, respectiv portocalii, în special în nordul, sudul și centrul Capitalei. Probleme au fost însă și în cartierul Drumul Taberei, din vestul orașului.

Nu este primul caz de poluare masivă în București. De regulă, cele care trag semnalul de alarmă sunt organizațiile de mediu, în timp ce instituțiile statului au tendința de a minimaliza amploarea problemei, spune la RFI Oana Neneciu, directoarea executivă a organizației ECOPOLIS, care a înființat platforma aerlive.ro: ”Din păcate, ce putem să observăm este că autoritățile sunt într-o stare de negare. De fiecare dată, apar public cu comunicări în care neagă evidențele și realitatea, spunând că poluarea vine din cauza presiunii atmosferice sau a inversiunii termice, dau vina pe tot felul de fenomene meteorologice”.

”Nu s-au luat măsuri, din ce știm noi. Garda de Mediu are un raport cu niște amenzi date la anumiți poluatori, dar nu face controale susținute, iar ANPM-ul preferă să tacă sau să se acopere de scuze”, precizează reprezentanta ECOPOLIS.