Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un șef de trib amazonian îl acuză pe președinele Braziliei de „crime contra umanității”

raoni amazonia.jpg

Sursa imaginii: 
france24.fr

Liderul de triburi cacique Kayapo – Raoni Matukire cere Curţii Penale Internaţionale să-l ancheteze pentru "crime împotriva umanităţii" pe preşedintele brazilian Jair Bolsonaro.

Conducătorul celei mai mari țări din America de Sud este acuzat că persecută populaţiile indigene, distrugându-le habitatul şi încălcându-le drepturile fundamentale.

"De la învestitura sa, în ianuarie 2019, distrugerea pădurii amazoniene s-a accelerat fără precedent: creşterea despăduririi cu 34,5% într-un an, rata asasinării liderilor autohtoni cea mai ridicată din ultimii 11 ani, alunecări de teren şi ameninţări din partea agenţiilor guvernamentale", scrie în plângerea liderul de triburi, publicată sâmbătă de cotidianul francez „Le Monde”.

"Această situaţie, cea mai dramatică din aceşti ultimi zece ani, rezultă direct din politica de stat dezvoltată de guvernul lui Jair Bolsonaro", care vizează "ridicarea tuturor obstacolelor pentru a jefui bogăţiile Amazoniei", se mai menţionează în acuzația ce vizează şi câțiva miniştri brazilieni.

Documentul trimis către CPI are circa 50 de pagini, este redactat de avocatul francez William Bourdon și reuneşte acuzaţiile aduse de zeci de ONG-uri locale şi internaţionale, instituţii internaţionale şi oameni de ştiinţă specializaţi în schimbările climatice.

Cuprinde amănunte despre suspendarea demarcării teritoriilor autohtone, un proiect de lege pentru deschiderea zonelor protejate la exploatarea minieră şi agricolă, bugetul restrâns pentru agenţiile de mediu care au revenit în mâinile militarilor şi uciderea, rămasă nepedepsită, a şapte lideri băștinași în urmă cu doi ani.

"O distrugere a pădurii amazoniene", indispensabilă pentru stabilizarea climei şi lovită de incendii record în 2020, "ar constitui un pericol direct nu numai pentru brazilieni, ci şi pentru întreaga umanitate", adaugă plângerea scrisă.

Raoni Matukire estimează că această politică de stat duce la "crime", "transferuri forţate de populaţie" şi "persecuţii", elemente constitutive ale "crimelor împotriva umanităţii", aşa cum sunt acestea definite de Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale.

Vara trecută, membri ai personalului sanitar în Brazilia au cerut şi ei o anchetă a CPI pentru "crime împotriva umanităţii" asupra lui Bolsonaro, de această dată pentru modul în care a gestionat pandemia de Covid-19.

În iunie 2020, într-un interviu pentru AFP, şeful de trib Raoni l-a acuzat pe preşedintele de extremă dreaptă că vrea "să profite" de pandemie pentru a-i extermina poporul nativ în pădurea Amazonului.