Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Greenpeace: Complexul Energetic Oltenia își va crește masiv emisiile de CO2 în următorii zece ani

greenpeace_complex_energetic_oltenia_emisii.jpg

Greenpeace acuză CEO că în loc să-și reducă emisiile de CO2, le crește (Sursa foto: Facebook/CEO)
Greenpeace acuză CEO că în loc să-și reducă emisiile de CO2, le crește (Sursa foto: Facebook/CEO)

O analiză făcută de Greenpeace România a descoperit că planul de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia (CEO), în valoare totală de peste 1,3 miliarde de euro, duce la creșterea emisiilor totale de CO2 ale companiei cu 28% în 2030 și contravine principiilor de acordare a fondurilor europene, se arată într-un comunicat al ONG-ului de mediu. Greenpeace va cere o anchetă Comisiei Europene și a sesizat autoritățile responsabile din România.

Planul de restructurare și decarbonare creionat de Complexul Energetic Oltenia este urmarea nereturnării previzibile a ajutorului de salvare în valoare de 252 milioane de euro, primit de companie de la Guvernul român la începutul anului trecut, potrivit comunicatului Greenpeace.

Scopul planului de restructurare al CEO este de a demonstra restabilirea viabilității companiei pe termen lung. Implementarea lui, fiind vorba de un ajutor de stat, trebuie să fie aprobată de Comisia Europeană.

Guvernul a adoptat în noiembrie 2020 un memorandum prin care se angajează să susțină, prin bugetul de stat, schema de ajutor de stat pentru restructurarea companiei, în valoare de 1,326 miliarde de euro. CEO așteaptă validarea planului de către Comisia Europeană.

CEO își propune să utilizeze cărbunele chiar și în 2030, fără a-și stabili un termen de eliminare a acestui combustibil din producția de energie, susține Greenpeace.

O parte din capacitățile actuale mai puțin folosite vor fi înlocuite în principal cu centrale noi pe gaze, ce contribuie la bilanțul de emisii nocive și câteva parcuri de fotovoltaice, care vor avea o importanță neglijabilă (sub 6%) în mixul de energie pe care CEO intenționează să o vândă în următorul deceniu.

Conform analizei planului de restructurare, emisiile totale ale CEO vor crește în 2030, comparativ cu 2020, cu peste 28%. Mai precis, contrar direcției de decarbonare declarate de companie, emisiile anuale totale ale companiei vor crește între 2020 și 2030 de la 7 Mt CO2/an în 2020 la aproximativ 9 Mt CO2/an în 2030, cu un maxim de 10.7 Mt CO2/an în 2024, potrivit ONG-ului de mediu.

”Asistăm la un paradox: CEO solicită miliarde de euro pentru un plan de decarbonare care va crește producția de emisii de gaze cu efecte de seră. An de an, centralele pe cărbune înregistrează pierderi, fiind o povară pentru bugetul de stat. Fiecare cetățean al României trebuie să știe că plătește, fără să fie întrebat, pentru a continua să fie poluat de către această industrie, deși potențialul României pentru energie regenerabilă este uriaș. Problemele de sănătate și mediu generate de acest ucigaș tăcut sunt cu mult mai mari decât beneficiile”, spune Vlad Cătună, coordonator de campanii la Greenpeace România.