Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Descoperire: Cel mai vechi exemplar de ciupercă terestră, o microfosilă veche de 635 de milioane de ani

image.jpg

Imagine microscopică a microfosilelor filamentoase asemănătoare ciupercilor
Sursa imaginii: 
Andrew Czaja, Universitatea din Cincinnati

Cel mai vechi exemplar cunoscut de ciupercă terestră ar putea fi o microfosilă cu vârsta estimată la 635 de milioane de ani, descoperită într-o peşteră din sudul Chinei, transmite luni Live Science, care citează un articol publicat în revista Nature Communications. Pentru a descoperi astfel de fosile, autorii studiului au tăiat "felii" de rocă suficient de subţiri pentru a putea fi penetrate de lumină (cu grosimea de 50 de micrometri).

Această descoperire, prea mică pentru a fi văzută cu ochiul liber, împinge înapoi ceea ce se cunoaşte despre apariţia fungilor tereştri cu aproape 240 de milioane de ani, până în perioada aşa-numitului "Pământ bulgăre de zăpadă" - o glaciaţiune care a durat din urmă cu 750 de milioane de ani până în urmă cu aproximativ 580 de milioane de ani, potrivit Agerpres.

Conform oamenilor de ştiinţă, existenţa fungilor tereştri ar fi contribuit la ieşirea din glaciaţiune şi la apariţia unor ecosisteme variate, în care au putut evolua diferite forme de viaţă. Oamenii de ştiinţă au descoperit un fragment din reţeaua de filamente fosilizate caracteristice organismelor fungice în roci sedimentare extrase din peştera Doushantuo din provincia chineză Guizhou, datând din perioada Ediacaran (aproximativ 635 de milioane de ani în urmă până acum 541 de milioane de ani). Pentru a descoperi astfel de fosile, autorii studiului au tăiat "felii" de rocă suficient de subţiri pentru a putea fi penetrate de lumină (cu grosimea de 50 de micrometri). Apoi, după studierea lor cu un microscop puternic, cercetătorii au descoperit filamente cu grosimea de 10 ori mai mică decât cea a firului de păr. Sub microscop, urmele de carbon organic din fosile sunt mai întunecate decât roca din jur.

Oamenii de ştiinţă au corelat, inițial, ciupercile terestre cu apariţia primelor plante, pornind de la fosilele vechi de aproximativ 410 de milioane de ani descoperite la Rhynie, în Scoţia, în care plante şi fungi sunt conservate laolaltă.