Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PNRR|Cum arată o școală verde? România va investi în clădiri prietenoase cu mediul

cum_arata_scoala_verde_romania_cladiri_prietenoase_mediu.jpg

Vacanta de primavara va fi prelungita, elevii intra in vacanta din 2 aprilie pana pe 4 mai. (Sursa foto: pixabay-ilustrație)
Vacanta de primavara va fi prelungita, elevii intra in vacanta din 2 aprilie pana pe 4 mai. (Sursa foto: pixabay-ilustrație)

Elevii români ar putea învăța pe viitor în școli verzi. România urmează să trimită la Bruxelles Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru a putea beneficia de cele 30 de miliarde de euro ce-i revin prin Mecanismul European de Reziliență și Redresare. Pentru a accesa fondurile respective, autoritățile trebuie să depună inclusiv proiecte pe mediu și educație, cum ar fi construirea de școli prietenoase cu mediul.

Felicia Ienculescu–Popovici, directoarea executivă a asociației Greenitiative, care are ca sediu o clădire prietenoasă cu mediul, la Mogoșoaia, explică la RFI cum arată o școală verde: ”O școală verde înseamnă și o școală eficientă energetic. Suntem obligați prin diverse legi deja votate în Parlamentul României să facem clădiri eficiente energetic, clădiri care folosesc eficient apa, care folosesc chiar surse regenerabile de energie (...). Putem să ne gândim la materiale de construcții care nu fac rău mediului și care chiar ajută mediul, de exemplu, materiale reciclate sau naturale, materiale locale”.

Ea spune că o școală verde ”poate să-și genereze propria energie și poate să aibă facturi foarte reduse (...). Mai este vorba și de calitatea aerului într-o școală verde. Am cunoștință despre un proiect, cred că al Asociației Inginerilor de Instalații, care au monitorizat calitatea aerului în școli din București și au ieșit niște rezultate îngrozitoare, pur și simplu, copiii se îmbolnăvesc acolo și nu dau randament, calitatea aerului interior este foarte proastă, e foarte mult CO2 și foarte puțin oxigen, iar toate astea ar trebui reglate”.

 
Felicia Ienculescu-Popovici, despre conceptul de școală verde