Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”De ce e Bulgaria atât de murdară?” – o întrebare care ne privește

gunoaie_bulgaria.jpg

Deșeuri acumulate în apropiere de Sofia după o ploaie torențială
Image source: 
AFP via Courrier International

Am remarcat zilele acestea un articol din publicația bulgară Dnevnik, preluat de Courrier International și intitulat: ”De ce este Bulgaria atât de murdară?”

Este, de fapt, un eseu al antropologului bulgar Ivaylo Ditchev care deplânge murdăria Bulgariei, pe care o vede drept un simptom al unei probleme morale mult mai profunde: aceea a corupției generalizate și a incompetenței:

Orice medic vă va spune: unul dintre cele mai vizibile simptome ale depresiei este lipsa de igienă. Acum, să ne uităm în jur: Bulgaria este murdară.

Străzile, parcurile, pădurile și curțile sale: totul este invadat de gunoi și murdărie. Țara noastră se îneacă literalmente în gunoi. Se strâng pe o parte, reapar pe cealaltă.

Este suficient să faceți o plimbare în mediul rural bulgar, unde albiile râurilor sunt transformate în halde de către săteni. Și suntem surprinși după ce o întreprindere chimică sau alta își aruncă otrăvurile acolo!

Zilele trecute, mă certam cu un vecin care arunca crengi uscate peste gardul său, în parc. ” Este biodegradabil, nu-i așa?”

Iar dacă vă gândiți la parcurile orașului ca la depozite de  gunoi, atunci ce să mai zicem de plaje, munți și lacuri?

Criza Covid-19 a înrăutățit această situație. Restaurantele oferă acum doar meniuri la pachet.

În consecință, cutii de carton goale și pungi de plastic se îngrămădesc în tufișuri și în jurul tomberoanelor deja pline până la refuz.

Faceți o căutare pentru cuvântul „canalizare” și veți vedea amploarea fenomenului. Cu fiecare inundație, suntem inundați la rândul nostru cu apă contaminată, fie în Varna, pe Marea Neagră, fie în cartierele de lux din Sofia.

O treime dintre bulgari nu au acces la sistemul de canalizare. Alături de România, ocupăm primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul a ceea ce se numește modest „toalete exterioare” (aproape necunoscute în vestul continentului), și anume aceste colibe împuțite și invadate de muște”, scrie antropologul din țara vecină.

Vă sună cunoscut? Evident. Am fi niște ipocriți să nu recunoaștem că suntem și noi aproape de imaginea descrisă în publicația bulgară. 

Nu mai departe de acum vreo trei săptămâni, în timpul unor inundații, ne-am trezit la rându-ne cu adevărate covoare de deşeuri de plastic, aduse de apele umflate.

Și cum poluarea nu cunoaște granițe, această veritabilă maree cenușie s-a revărsat către Ungaria, spre disperarea vecinilor noștri. Pe care, atunci când nu-i inundăm cu deșeuri, îi otrăvim cu substanțele deversate în râuri dela  exploatările miniere.

Iar dacă antropologul bulgar pune fenomenul pe seama unei depresii sociale generate de corupție și incompetență, oare diagnosticul nu e valabil și pentru noi?

Așteptăm cu nerăbdare miliarde și miliarde de euro de la Uniunea Europeană, pentru a transforma țara din temelii. Ecologizarea profundă a României – de fapt, o curățenie generală la propriu – ar trebui să fie un obiectiv prioritar.

Revenind la antropologul Ivaylo Ditchev, murdăria nu este decât o metaforă a unei probleme morale mult mai profunde, aceea a unei țări care se prăbușește sub minciunile, corupția și incompetența liderilor săi.

”După câteva momente rare de speranță, când furia populară invadează străzile ca în timpul demonstrațiilor din vara trecută, bulgarul pare să se scufunde din nou în depresia sa obișnuită și, de la un regim politic la altul, țara rămâne identică cu ea însăși”, spune el. 

E timpul să schimbăm această situație.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 26 februarie 2021