Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Filipine: 80 de tone de scoici uriașe, din specii rare, confiscate de la traficanți

scoici.jpg

Scoici uriașe destinate traficului ilegal descoperite pe o plajă din arhipelagul Palawan, Filipine, 3 martie 2021
Sursa imaginii: 
facebook / Philippine Coast Guard

Cca 80 de tone de scoici uriașe, din specii amenințate cu dispariția, a căror valoare depășește 3 milioane de dolari pe piața neagră au fost descoperite de autoritățile filipineze într-un sat din arhipelagul Palawan, în vestul țării, a anunțat vineri Paza de Coastă din Filipine, citată de AFP.

 

 

Conservaționiștii spun că traficanții s-au reorientat în ultima vreme, în condițiile în care traficul de fildeș a scăzut foarte mult ca urmare a măsurilor administrative luate la nivel internațional. Scoicile de acest fel sunt folosite ca materie primă pentru o gamă largă de produse, de la cercei până la candelabre, spun experții.

Printre scoicile descoperite se află și specia Tridacna gigas, cea mai mare scoică din lume, care poate atinge o lungime de 1,4m, considerată ”specie vulnerabilă” de către organizația internațională Uniunea pentru Conservarea Naturii.

”Este cea mai mare captură de până acum. Recoltarea acestor scoici cred că a durat între 6 luni și un an”, spune un reprezentant al guvernului citat de AFP.

Potrivit legislației din Filipine recoltarea scoicilor uriașe este ilegală și se pedepsește cu închisoare de până la 8 ani și amenzi de cca 60 000 de dolari.