Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fundația Eco-Civica: „Lacul IOR din București e plin de fecale”. Apele Române dezmint informația

7560470-mediafax_foto-alexandru_dobre.jpg

Sursa imaginii: 
Mediafax Foto

Lacul IOR a devenit Lacul Roșu al Bucureștiului. Ee vorba de poluare cu fecale, a scris pe Facebook Fundația Eco-Civica. Specialiștii susțin, însă, că au analizat apa și că nu au depistat valori anormale.

ACTUALIZARE: Indicatorii de calitate a apelor fizico-chimici şi biologici se situează în jurul valorilor normale în cazul lacului IOR, Primăria Sectorului 3 urmând să continue monitorizarea, atât din punct de vedere bacteriologic, cât şi al faunei acvatice, potrivit reprezentanţilor Administraţiei Naţionale "Apele Române".

" Aceste analize au fost efectuate în cadrul unui control coordonat de către Garda Naţională de Mediu cu privire la modificarea culorii apei lacului. Nu există mortalitate piscicolă. Lacul IOR se află în administrarea Primăriei Sectorului 3 căreia i s-a solicitat să continue monitorizarea calităţii apei, atât din punct de vedere bacteriologic, cât şi al faunei acvatice", precizează reprezentanţii ANAR pe pagina de Facebook a instituţiei.

...............................................................

„În urma sesizărilor trimise Gărzii de Mediu, această instituție împreună cu Apele Române au intervenit imediat, au efectuat un control pe lacul IOR și au prelevat probe de apă.

După analiza probelor la un institut abilitat. a reieșit clar că lacul e plin de fecale!

A reieșit o calitate slabă a apei la bacterii coliforme, nitriți și amoniu.

Ceilalți indicatori sunt o treaptă mai sus.

Fiind lac natural ce are la bază 3 izvoare, și nu apă curgătoare, potențialul poluator neluând in calcul acest lucru, s-a produs acest fenomen de înroșire pentru că întreaga cantitate de fecale deversată a intrat în reacție cu apa din lac, neexistând fenomenul de diluție și ,,deplasare” a poluării specifice apelor curgătoare.

Garda are identificat un potențial poluator și a dispus PS3 să facă verificările necesare identificării sursei de...fecale.

Stimați cetățeni, vă rugăm să nu intrați in contact cu apa și sub nicio formă nu lăsați copiii să ia contact cu apa.

Bine că fenomenul nu s-a-ntâmplat vara pentru că trebuia închis parcul”, scrie Fundația pe Facebook.

Lacul are culoarea roșie de mai mult timp. O postare a grupului „Prietenii Parcului IOR”, tot de pe Facebook, semnalează aceaast fenomen încă din data de 8 februarie.