Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


22 de milioane de telefoane vechi în casele românilor. De ce nu le reciclăm?

telefoane_vechi_bun.jpg

Sursa imaginii: 
Vasile Damian / RFI România

Peste 22 de milioane de telefoane mobile vechi sunt încă păstrate în sertare în România, cu toate că 90% din componentele unui telefon mobil pot fi reciclate, reiese dintr-un raport al  asociaţiei Respo DEEE, citat de news.ro .

"Conform ultimelor date oferite de EESC- European Economic Social Comittee, 90% dintre adulţii din Uniunea Europeană deţin un telefon mobil, jumătate dintre acestea fiind smartphone-uri. Se estimează că vânzările de telefoane mobile vor ajunge la 5 milioane de unităţi pe zi în 2023, o rată impresionantă care ascunde însă o problemă majoră: ce se întâmplă cu telefoanele vechi, care nu mai sunt folosite?

Din păcate, foarte mulţi dintre deţinători aleg să păstreze produsele în casă, chiar dacă nu le mai folosesc, ori, şi mai alarmant, le aruncă la gunoi sau în mediul înconjurător, ignorând pericolele majore pe care componentele acestora le pot avea asupra naturii şi sănătăţii oamenilor", transmite Respo DEEE.

Progresul tehnologic a facut ca durata de viaţă a smartphone-urilor să fie mult mai scurtă decât în cazul telefoanelor mobile clasice, cu o medie de 18 luni, ceea ce face ca, în prezent, să existe aproape 700 de milioane de telefoane mobile vechi şi nefolosite în casele locuitorilor din Uniunea Europeană.

Din păcate, Romania are o rată de reciclare de doar 11% (conform studiului reBuy), existând peste 22 de milioane de device-uri păstrate în locuinţe, conform informaţiilor asociaţiei.

”Cu 10.000 de telefoane mobile reciclate evităm extragerea a 26 de tone de minereu de aur şi 29 de tone de minereu de argint”

Telefoanele mobile fac parte din categoria de produse electronice care pot fi reciclate în proporţie de 90%. Smartphone-urile sunt compuse, în mare parte, din metal (45%), sticlă (32%), plastic (17%), iar printr-o reciclare sustenabilă, se poate susţine economia circulară, aceste materiale urmând a deveni materii prime folosite pentru producerea altor gadgeturi.

”Smartphone-urile conţin materiale rare precum tin, tantalum, tungsten, aur, argint sau paladium. Cu fiecare 10.000 de telefoane mobile reciclate evităm extragerea a 26 de tone de minereu de aur şi 29 de tone de minereu de argint”, declară Cristian Pocol, preşedintele asociaţiei RESPO.

“Prin reducerea mineritului se scad emisiile de gaze de seră din atmosferă (CO2). Spre exemplu, pentru extragerea unui kilogram de aur din mine, se produc 23 de tone de CO2, 27 g de mercur, 22 de grame de arsenic şi 2.000 de tone de deşeuri.

Dacă am recupera aurul din telefoanele mobile, atunci cantitatea de deşeuri finale ar fi de doar 10 kilograme şi s-ar consuma doar 50 de litri de apă.

În situaţia ipotetică în care s-ar recicla toate cele 700 de milioane de telefoane mobile aflate spre hibernare în Europa, s-ar genera, însumat, 14,920 tone de aur, argint, cupru, paladium, cobalt şi litium, cu o valoare totală de 1 miliard de euro. Toate aceste materiale vor reintra ulterior în circuitul economic ca materie primă şi vor contribui la producerea de noi device-uri”, adaugă Cristian Pocol, citat de news.ro.

Ce putem face cu telefoanele vechi

Deşeurile de echipamente electrice şi electonice, în cazul de faţă telefoanele mobile, nu trebuie aruncate la gunoi şi nici nu trebuie păstrate în locuinţe alături de alte produse, ci trebuie transportate personal la centre de reciclare dedicate/magazine de produse noi sau predate spre colectare companiilor care oferă acest serviciu.

De exemplu, asociaţia Respo DEEE pune la dispoziţie recipiente gratuite (cutii sau containere de diverse dimensiuni), care pot fi comandate telefonic sau online. Odată livrate, aceste recipiente vor putea fi umplute cu deşeurile de echipamente electrice şi electronice pe care asociaţia le oferă spre reciclare şi transportate personal spre centre de recoltare ori se poate comanda telefonic preluarea acestora de către companii autorizate.