Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Soluție pentru reducerea poluării în București

solutie_reducere_poluare_bucuresti.jpg

O persoană cu mască de gaze participă la un protest pentru aer curat, organizat de comunitatea Declic, în fața Ministerului Mediului, 4 martie 2020 (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Andreea Alexandru)
O persoană cu mască de gaze participă la un protest pentru aer curat, organizat de comunitatea Declic, în fața Ministerului Mediului, 4 martie 2020 (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Andreea Alexandru)

Ministrul Mediului propune o soluție pentru reducerea poluării în București. Tanczos Barna spune la Digi24 că Primăria Capitalei ar trebui să nu mai emită autorizații de construire fără centrală comună.

Soluția propusă de ministrul Mediului pentru poluarea din București înseamnă că un bloc nou construit nu ar mai avea centrale în fiecare apartament, ci una singură care ar deservi toate locuințele.

Avantajul pentru mediu este că în loc să existe mai multe coșuri aproape de sol, ar exista unul singur mult mai sus, ceea ce ar face ca emisiile să se disipeze mai ușor în aer.

O idee bună, pentru care organizațiile de mediu militează de ani de zile, spune la RFI vicepreședintele organizației Eco-Civica, Dan Trifu: ”Este o idee pentru care noi milităm de peste 15 ani de zile. Este inadmisibil să construiești cartiere întregi de blocuri cu centrale individuale pe fiecare apartament. În primul rând, este o poluare mult mai mare. În al doilea rând, este și foarte greu să monitorizezi, este imposibil să monitorizezi coșul fiecărei centrale individuale, pentru a avea o imagine asupra cantității de emisii pe care o transmit în atmosferă”.

”Noi am propus în felul următor: haideți măcar să avem centrală de bloc sau măcar centrală de cvartal, pentru că nu e normal să construiești un ansamblu de mii și zeci de mii de locuitori și să aibă fiecare centrala lui. Trebuie să înțeleagă viitorii proprietari că nu le diminuează confortul termic sau apa caldă, pentru că dumnealor își pot regla acești indicatori independent, pentru că centralele acelea sunt foarte performante, au un randament foarte bun și emisii scăzute”, precizează Dan Trifu.

 
Dan Trifu, despre soluția lui Tanczos Barna pentru reducerea poluării din București